România nu trebuie să participe cu bani la capitalizarea FMI

50 de miliarde de euro. Cu atât ar trebui să contribuie băncile centrale din statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro la capitalizarea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au declarat că ţara noastră nu trebuie să participe cu fonduri, deoarece are un acord preventiv încheiat cu FMI,

Şeful statului a declarat, la Bruxelles, că ţările care au acord cu FMI nu trebuie să participe la capitalizarea Fondului. Acesta a precizat că, deşi "nu ţipăm" că vrem să dăm bani, România ar fi capabilă să participe, nefiind "o ţară neputincioasă". Aceeaşi informaţie a fst prezentată şi de premierul Emil Boc la postul public de radio. "Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este că ţările care sunt într-un acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar", a spus premierul Emil Boc. Economistul Daniel Dăianu susţine, însă, că lucrurile ar trebui privite ceva mai nuanţat, susţinând că dacă le cerem ceva statelor membre, cum ar fi ca băncile să nu ne limiteze finanţarea, s-ar putea să trebuiască să dăm ceva în schimb. Capitalizarea FMI cu 200 de miliarde de euro este văzută şi prezentată de liderii europeni ca fiind un efort comun. La summitul de la Bruxelles s-a decis ca FMI să primească 200 de miliarde de euro de la ţările europene pentru a putea sprijini economiile aflate în pericol.

Din aceşti bani, 50 de miliarde de euro ar urma să vină de la ţările din afara zonei euro, care au fost de acord cu planul propus de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. România, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia şi Lituania merg pe mâna zonei euro. Marea Britanie, Cehia, Ungaria şi Suedia s-au ţinut deoparte.

Acesta a mai declarat că decizia luată la Bruxelles, "e atât de importantă pentru că în joc e soarta monedei euro, iar moneda euro e simbolul UE. Un colaps al monedei euro ar duce la un colaps al UE ca întreg. Astăzi, nimeni raţional nu îşi doreste acest lucru. Consecinţele unei astfel de prăbuşiri nu pot fi prevăzute. Există voinţă politică pentru salvarea monedei euro", a declarat şeful guvernului.