Asaltat din toate părţile şi de sindicate, şi de pensionari, premierul a cedat. În viitorul apropiat nu se schimbă sistemul de calcul al pensiilor.
Punctul de pensie nu va scădea sub 40% din salariul mediu pe economie şi „sunt şanse” ca salariul minim pe economie să crească în acest an de la 600 lei la 705 lei. Acestea au fost ieri declaraţiile guvernanţilor, după terminarea negocierilor cu sindicatele de la Ministerul Muncii. „Am făcut un progres important cu privire la valoarea punctului de pensie: va fi astfel calculat încât să se menţină la cel puţin 40% din salariul mediu pe economie”, a afirmat premierul Emil Boc.
Dacă va fi introdusă în legea pensiilor, măsura ar fi un câştig pentru pensionari, dat fiind că, potrivit proiectului iniţial, pensiile nu s-ar mai fi raportat la salariul mediu şi exista riscul ca, pe termen lung, să scadă procentual din acest reper. Tocmai pentru a păstra puterea de cumpărare a pensionarilor, sindicatele au cerut un prag minim, dar procentul solicitat e de 45%. Acum, nivelul e puţin sub 40%.
Salariul minim „are şanse” să urce la 705 lei
În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, discuţiile de creştere a acestuia de la 600 lei la 705 lei vor continua în următoarea lună cu partenerii sociali. „Trebuie convenit impactul aplicării acestei legi asupra bugetului de stat şi asupra bugetului companiilor şi credem că sunt şanse mari să creştem salariul minim”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Gherghina, de la Finanţe. De asemenea, guvernul s-a arătat deschis ca vârsta de pensionare să fie redusă cu un an, în cazul femeilor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru cele cu mai mult de doi copii, dacă îi cresc până la 10 ani cel puţin. Astfel, din 2030, acestea ar urma să iasă la pensie la 64, respectiv 63 de ani. Persoanele care lucrează în condiţii speciale ar putea ieşi la pensie la 52 de ani, profesiile din această categorie urmând a fi stabilite într-un act normativ.
Negocieri cu scandal
Discuţiile cu sindicatele vor continua şi astăzi la Ministerul Muncii. Întâlnirea de ieri nu a fost lipsită de scântei. Liderii sindicali de la CNSLRFrăţia şi CSDR au părăsit sala la începutul dis cuţiilor, nemulţumiţi că premierul a bătut cu pumnul în masă şi i-a „ameninţat”, după ce aceştia au reclamat prezenţa în plus în sală a unor colegi de la alte federaţii. „Nu ştiu cât de tare poate să impresioneze, fizic vorbind, premierul Emil Boc, bătând cu pumnişorul în masă”, a spus, de cealaltă parte, Liviu Apostoiu, vicepreşedinte Cartel Alfa, adăugând că reacţia premierului a fost la discuţia dintre sindicalişti, nu la revendicările lor. "Nu ştiu cât de tare poate să impresioneze, fizic vorbind, premierul Emil Boc bătând cu pumnişorul în masă.“ LIVIU APOSTOIU, vicepreşedinte Cartel Alfa