Guvernul nu a ajuns la o înţelegere cu sindicatele şi rămâne la varianta reducerilor anunţate. Partenerii sociali se menţin şi ei pe poziţii şi ameninţă cu devansarea grevei generale.
După o consultare în Coaliţie la Cotroceni şi o rundă de negocieri cu sindicatele la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a ieşit ieri, pentru câteva minute, din silenzio stampa.
Nu pentru a anunţa însă vreun compromis, ci un faliment în condiţiile în care măsurile de austeritate nu se aplică imediat. „Alternativa este să plătim salarii şi pensii mai mici sau din decembrie să nu mai plătim deloc”, a spus Boc înainte de discuţiile cu sindicatele, pentru ca la finalul acestora să rămână pe aceeaşi poziţie.
„Ştiu că în acest moment guvernul pe care îl reprezint nu este un guvern simpatizat, pentru că dacă ar fi un guvern simpatizat, ar putea conduce România la dezastru şi am putea pune în pericol viitorul acestei ţări”, a insistat el.
Cu taxele nemodificate şi reducerea cheltuielilor date ca sigure, premierul şi-a asumat şi o concesie: „Există alte puncte unde pot fi găsite nuanţe şi discutate în continuare”. Nuanţele nu i-au satisfăcut însă pe partenerii sociali, eşecul negocierilor făcându-i pe liderii sindicali să pluseze. Greva generală anunţată pentru 31 mai ar putea fi devansată, iar lobby-ul pe lângă parlamentari va fi mai susţinut pentru respingerea măsurilor anunţate de putere.
„Ne-am propus să facem un lanţ uman să blocăm parlamentul cu sindicalişti în ziua moţiunii”, a adăugat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, o acţiune pe lista de proteste.
„Guvernul este receptiv, dar nu poate fi orb la realităţile economice.“, EMIL BOC, prim-ministru