Boc: „Am ales răul cel mai mic”

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul este nevoit să ia măsuri de austeritate deoarece au fost făcute cheltuieli fără acoperire începând cu 2007.

Emil Boc a arătat că în 2008 cheluielile cu salariile şi pensiile ai depăşit cu mult posibilităţile financiare ale ţării, în vreme ce productivitatea muncii a scăzut.

„Aceasta înseamnă că am consumat mai mult decât am produs. În anul electoral 2008, deficitul s-a adâncit. Existau bani pentru plata pe moment a acelor pensii şi salarii, apoi a venit criza”, a declarat Boc, care a adăugat că numărul persoanelor angajate în sistemul public a crescut, la peste un milion de salariaţi.

Premierul a mai spus că fondul de salarii din aparatul de stat a crescut 17,6 miliarde de lei în 2004, la 45,6 miliarde de lei în 2008. De asemenea, fondul de pensii a crescut de la 18,04 miliarde de lei în 2006, la 33,19 miliarde de lei în 2008. Ca urmare a majorării pensiilor din luna octombrie 2008, fondul de pensii a crescut 38,9 miliarde de lei.

În acest context, spune Emil Boc, banii de la FMI au fost folosiţi pentru a acoperi deficitul bugetar.

Când vin banii

Potrivit ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, deficitul bugetar trebuie să se încadreze în limita a 6,8% anul acesta. Măsurile anticriză trebuie implementate până în luna iunie, pentru ca FMI să deblocheze cea de a cincea tranşă din împrumutul acordat României, în valoare de 850 de milioane de euro, până la finele lunii iunie.

Banii de la Comisia Europeană ar putea fi deblocaţi cel mai târziu în luna septembrie, ca urmare a procedurilor birocratice. Vlădescu a precizat

Măsuri de austeritate Guvernul a propus FMI ca măsuri anticriză reducerea fondului de salarii din aparatul de stat cu 25% şi a pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15%. Niciun salariu nu va scădea sub pragul de 600 de lei, cât este salariul minim pe economie.

„Am ales răul cel mai mic, pentru a nu pune presiune pe sectorul privat. În plus, majorarea taxelor ar fi condus la creşterea inflaţiei”, a declarat Emil Boc.

Majorarea taxelor nu ar fi fost suficientă pentru a acoperi deficitul bugetar şi, ulterior, s-ar fi ajuns la necesitatea de a ajusta şi pensiile şi salariile, a explicat Vlădescu.

„Anul trecut, în privat, salariile s-au redus cu 20% şi nimeni nu a protestat violent. dacă am fi majorat taxele, ar fi avut de suferit tot cei care au plătit anul trecut”, a declarat Vlădescu.

Prim-ministrul a subliniat importanţa diminuării pensiilor speciale, afirmând că este necesar să fie ajustate cheltuielile din sistemul public la un nivel sustenabil. Măsuri anticriză

Pentru redresarea economiei, cu banii economisiţi prin aplicarea măsurilor de austeritate vor fi plătite datoriile statului către firme şi se vor face investiţii în economia rurală, în infrastructura de mediu, prin companiile care ţin de Ministerul Economiei.

Premierul a anunţat construcţia de autostrăzi, cum sunt autostrăzile Bucureşti-Ploieşti şi Transilvania, de centuri de ocolire a unor mari oraşe, cum sunt Constanţa şi Sibiu, şi lucrări de reabilitare a drumurilor naţionale.

„Vom demara un program agresiv de combatere a evaziunii fiscale. Am atras atenţia miniştrilor să supravegheze personal ce achiziţii publice vor fi făcute în continuare. Trebuie să tăiem din cheltuielile nejustificate”, a mai precizat Emil Boc.

Alte măsuri pentru relansarea economică:

  • programul 10 case pentru specialişti - vor fi construite 1.000 de case pentru specialişti în mediul rural
  • construcţia a 4.000 de locuinţe ANL
  • reabilitarea a 500 de kilometri de drumuri naţionale
  • susţinerea companiilor care angajează şomeri
  • susţinerea firmelor care accesează fonduri europene
  • „program agresiv de combatere a evaaziunii fiscale”
  • menţinerea TVA la 19%
  • menţinerea cotei unice la 16%
  • continuarea programului „Rabla”
  • continuarea programului „Prima casă”