SIDA este o boală mortală care a făcut ravagii în Africa și multe țări subdezvoltate. În prezent însă, se pare că numărul oamenilor infectați cu virusul HIV a crescut dramatic în Europa de Est.
ONU a cerut de curând să își unească puterile pentru a combate acest virus care a făcut milioane de victime. Conform spuselor lui Luiz Loures, directorul programului ONU pentru Sida numărul de infectări a crescut enorm în ultima vreme cu precădere special în estul Europei și Asia Centrală, cu precădere în Rusia.
Luiz Loures a vorbit la Berlin, în cadrul unei conferințe, despre pericolul în ceea ce privește această boală în contextul fluxurilor migraționiste din interiorul Europei. Aceste demersuri la nivel național pot doar să ascundă amploarea reală a problemei, de aceea ar fi nevoie de o acțiune concertată la nivel european, insistă Loures, conform Deutsche Welle.
Președinta asociației de acțiune anti-Sida și a societății germane de ajutorare a bolnavilor de Sida, Sylvia Urban, a completat: „În regiunea amintită se înregistrează în prezent o catastrofă”.
În Rusia, cea mai afectată țară din regiune, numărul noilor infectări a ajuns în 2016 la 100.000. Diferențele sunt imense având în vedere că în Germania s-au înregistrat doar 3200 de noi cazuri de infecții cu HIV anul trecut. Creșterea noilor infectări și a deceselor cauzate de Sida în estul Europei și Asia Centrală ar evolua împotriva trendului înregistrat la nivel mondial.
„Guvernul german ar trebui să ia măsuri pentru a permite ca Europa de Est să profite de pe urma experiențelor germane în combaterea răspândirii HIV și Sida”, crede Sylvia Urban. Ar trebui avut grijă ca grupurile cele mai afectate să nu mai fie discriminate, ceea ce le îngreunează accesul la prevenirea și tratarea acestei boli. „Persecutarea homosexualilor, a consumatorilor de droguri și a altor minorități este o catastrofă umană și face imposibilă prevenirea răspândirii HIV”, a avertizat Urban.
Victime: dependenți de droguri, homosexuali, prostituate
Practic, prin conferința "HIV în Europa de Est - o epidemie ignorată?!" experții vor să readucă puternic tema în atenția opiniei publice. În estul Europei și în Rusia accesul la cele mai afectate grupuri ale populației ar fi "indispensabil". Este vorba de exemplu de consumatorii de droguri, homosexuali, prostituate și deținuți. Actualele concepte folosite de autoritățile din regiunea amintită pentru combaterea HIV nu ar fi suficiente, în opinia experților citați. În plus, angajamentul internațional în regiune, inclusiv al Germaniei, a fost redus semnificativ în ultimii ani, în ciuda creșteri crizei.