Peste 1,2 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, potrivit celui mai mare studiu realizat până acum. Cifra este mult mai mare decât numărul anual de decese cauzate de malarie sau SIDA.
Potrivit studiului, tarile mai sărace sunt cel mai grav afectate, dar rezistența la antimicrobiene amenință sănătatea tuturor. Investițiile urgente în medicamente noi și utilizarea mai înțeleaptă a celor actuale sunt recomandate pentru a proteja lumea.
Folosirea excesivă a antibioticelor din ultimii ani pentru infecții banale înseamnă că acestea devin mai puțin eficiente împotriva infecțiilor grave. Oamenii mor din cauza infecțiilor comune, tratabile anterior, deoarece bacteriile care le provoacă au devenit rezistente la tratament.
Rezistența la antibiotice este o „pandemie ascunsă”
Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat recent că rezistența la antimicrobiene (AMR) este o „pandemie ascunsă” care ar putea apărea în urma Covid-19, dacă antibioticele nu sunt prescrise în mod responsabil.
Estimarea deceselor globale cauzate de AMR, publicată în The Lancet , se bazează pe o analiză a 204 țări de către o echipă de cercetători internaționali, condusă de Universitatea din Washington, SUA.
Ei calculează că până la cinci milioane de oameni au murit în 2019 din cauza unor boli în care AMR a jucat un rol - pe lângă cele 1,2 milioane de decese pe care le-a provocat direct. În același an, se crede că SIDA a provocat 860.000 de decese și malarie 640.000.
Majoritatea deceselor au fost cauzate de infecții ale căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, și infecții ale fluxului sanguin.
Decesele cauzate de AMR au fost estimate la:
-cel mai mare din Africa sub-sahariană și Asia de Sud, cu 24 de decese la fiecare 100.000
-cel mai scăzut număr în țările cu venituri mari, cu 13 din 100.000
Prof. Chris Murray, de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat că noile date au dezvăluit adevărata amploare a rezistenței antibioticelor la nivel mondial și reprezintă un semnal clar că este nevoie de acțiuni imediate.
Alți experți spun că este esențială o mai bună urmărire a nivelurilor de rezistență în diferite țări și regiuni deoarece rezistența la antibiotice se apropie de un punct de criză, iar lumea trebuie să acționeze imediat.
Dr. Ramanan Laxminarayan, Washington DC, a spune: „Cheltuielile trebuie direcționate către prevenirea infecțiilor, în primul rând, asigurându-se că antibioticele existente sunt utilizate în mod corespunzător și judicios și pentru a aduce noi antibiotice pe piață”.
O mare parte din lume s-a confruntat cu provocarea accesului redus la antibiotice eficiente și accesibile - și acest lucru trebuia luat în serios de liderii politici și de sănătate de pretutindeni, a adăugat dr. Laxminarayan, relatează BBC.