Boala care te duce de la agonie la extaz şi înapoi

Persoanele care trec rapid de la depresie la mânie pot învăţa să-şi controleze impulsurile şi se pot vindeca dacă respectă tratamentul şi adoptă un stil de viaţă echilibrat.

Tristeţe, epuizare şi pesimism, urmate brusc de euforie, grandomanie şi dezinhibiţie, acestea sunt stările prin care trec în tandem oamenii care suferă de comportament bipolar sau psihoză maniaco-depresivă. Ei sunt "stăpânii lumii" săptămâni la rând, după care cad, irevocabil, în depresie.

Debutul bolii, care afectează deopotrivă bărbaţii şi femeile, se produce mai ales între 15 şi 30 de ani. Durata şi severitatea fiecărui "urcuş" şi "coborâş" diferă de la o persoană la alta, fiind in fluenţate de stres, consumul de alcool, de droguri şi lipsa somnului.

Factori de risc: istoric familial, alcool şi droguri

Deşi nu se cunosc cauzele clare ale bolii, medicii pun afecţiunea pe seama factorului genetic, a stresului prelungit, a abuzului de droguri şi de alcool, care pot activa această predispoziţie.

"Copiii cu tulburări bipolare trăiesc într-un mediu cu părinţi alcoolici, dependenţi de droguri sau bolnavi, certuri, probleme financiare. Predispoziţia se poate activa în lipsa somnului, a alcoolului şi a drogurilor", atrage atenţia dr. Keren Rosner, psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.

În timpul episoadelor depresive, bolnavii îşi pierd interesul pentru activităţile care le plăceau odată, au un apetit scăzut sau crescut, dorm prea mult sau prea puţin, dezvoltă anxietate şi întrezăresc posibilitatea sinuciderii, caz în care bolnavul trebuie dus la urgenţe. În timpul maniei, comportamentul se schimbă la 360 de grade: bolnavii sunt euforici, grandomani, dezinhibaţi sexual, vitezomani, cheltuitori şi agitaţi.

Pshioterapie, medicaţie şi suport familial

Deşi se vindecă greu, boala poate fi controlată dacă pacientul respectă tratamentul prescris de medic şi adoptă un stil de viaţă echilibrat. Excesele trebuie eliminate: fără alcool, fără droguri, fără nopţi pierdute, fără stres.

Foarte importantă este menţinerea rutinei activităţilor obişnuite: mese la ore fixe, exerciţii fizice efectuate cu moderaţie, respectarea orelor de somn, reluarea activităţilor plăcute (plimbări în natură, citit). De cele mai multe ori, negarea problemei şi nerespectarea sau sistarea tratamentului sunt piedici în calea vindecării.

"Medicaţia are un rol crucial în stabilizarea pacienţilor cu tulburare bipolară. În primă fază sunt prescrise antipsihotice şi electroconvulsive pentru stabilizare, după care urmează tratamentul de mentenanţă, pentru a preveni recidivele", spune psihoterapeutul Rosner.

Cea mai rapidă metodă: terapia electroconvulsivă

Psihoterapia este utilă în depăşirea problemelor de la job şi din viaţa de zi cu zi, care au declanşat boala. Terapia electroconvulsivă, în schimb, este cea mai rapidă metodă de ameliorare a simptomelor severe, dar este folosită doar după ce au fost epuizate toate celelalte mijloace de tratament.

"Trebuie, de asemenea, educaţi prietenii şi familia, frustraţi de episoadele de depresie şi înspăimântaţi de cele de manie. Suportul familiei îi motivează să se vindece şi-i face să se simtă mai puţin izolaţi", conchide specialistul Keren.

Bolnavii se pot vindeca, însă rămân permanent cu o oarecare labilitate psihică. De cele mai multe ori sunt respinşi de familie şi de parteneri care nu sunt dispuşi să le "ghicească" următoare mişcare.

Psihoterapeutul Keren Rosner vorbeşte despre un caz fericit doar pe jumătate: "Am cunoscut o tânără care avea cam patru episoade alternative pe an, dar care nu respecta tratamentul. Era studentă din nou, după ce de-a lungul timpului începuse mai multe cursuri pe care nu le terminase. Am cunoscut-o fix în momentul depresiv, când se simţea vinovată că nu realizase nimic".

Şi-a revenit, dar n-a reluat legătura cu familia

În perioada maniacală era euforică, hiperactivă, agitată, cheltuia sume exorbitante, consuma alcool, refuza să mai meargă la cursuri, avea tendinţa să se întoarcă la prietenii pe care îi abandonase în perioadele depresive. Familia şi iubitul ei s-au îndepărtat.

"Terapia a ajutat-o să-şi termine studiile, ceea ce i-a dat sentimentul împlinirii. A învăţat să-şi gestioneze crizele, şi-a luat corect tratamentul. În schimb, n-a reuşit să refacă legăturile cu familia, pe care o acuză că a trădat-o şi în care nu mai are încredere", adaugă psihoterapeutul Rosner.

"Trebuie educaţi prietenii şi familia, frustraţi de episoadele de depresie şi înspăimântaţi de cele de mânie.", KEREN ROSNER, psihoterapeu