Deşi a amânat aprobarea noilor reguli de creditare, BNR a majorat ieri dobânda de politică monetară, din cauza temerilor privind inflaţia, dar şi pentru a tempera consumul pe datorie.
BNR a decis ieri creşterea dobânzii la 10,25% pe an, din cauza inflaţiei, dar şi pentru a tempera creditarea. Banca Naţională a României a majorat, ieri, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 10,25% pe an. Decizia vine după ce adoptarea regulamentului pentru frânarea creditării s-a amânat cu câteva săptămâni. Astfel, până la luarea unei decizii privind regulamentul, BNR încearcă să limiteze creditarea pe alte căi.
„Pe baza datelor disponibile şi având în vedere necesitatea de a stimula economisirea şi de a atenua ritmul rapid de expansiune a creditului, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 10,25 la sută pe an de la 10 la sută“, se arată într-un comunicat transmis de BNR. Decizia băncii centrale în privinţa dobânzii a surprins majoritatea analiştilor, care se aşteptau ca dobânda să fie menţinută la 10%. Dobânda a apreciat leul Analistul Ilie Şerbănescu susţine că nu a fost surprins de decizia băncii centrale, pe care o consideră „o dovadă de responsabilitate“, deoarece „încearcă să limiteze viteza creditării care a pierdut legătura cu economia“. În opinia lui Şerbănescu, printre cauzele care au stat la baza majorării dobânzii se numără presiunile inflaţioniste, care există în continuare, în urma majorării pensiilor şi salariilor, precum şi încercarea de a reduce deficitul extern, susţinut de creditele de consum. Majorarea dobânzii de politică monetară a avut ca efect imediat aprecierea leului faţă de moneda europeană. Salariile şi cheltuielile electorale cresc inflaţia Analiştii consideră că majorarea dobânzii este un semnal al îngrijorării în privinţa inflaţiei. CA al BNR a analizat şi a aprobat, ieri, raportul trimestrial asupra inflaţiei, care însă va fi dat publicităţii pe 4 august. Ţinta de inflaţie propusă de BNR pentru acest an este de 3,8% +/- un punct procentual. Cu toate că perspectivele indică o scădere a inflaţiei începând din luna august, în special datorită politicii monetare restrictive, banca centrală menţine estimarea anuală peste ţintă.
„Riscurile macroeconomice, cu precădere cele legate de politica veniturilor şi majorarea cheltuielilor bugetare în perioada electorală, s-au amplificat şi pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afectează mediul economic internaţional“, explică reprezentanţii Băncii Naţionale. În luna mai, BNR a revizuit prognoza inflaţiei pe acest an la 6%. AMÂNARE Regulamentul creditelor se lasă aşteptat Banca Naţională a amânat luarea unei decizii în privinţa proiectului de regulament pentru limitarea riscurilor la creditele destinate populaţiei. Documentul va fi discutat de Consiliul de Administraţie (CA) al BNR pe parcursul acestei luni. Ieri a expirat termenul până la care proiectul s-a aflat în dezbatere publică.
„Proiectul de regulament privind limitarea riscului de creditare continuă să fie discutat la nivel de experţi şi va fi analizat într-o altă şedinţă, în cursul lunii august“, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
Asociaţia Română a Băncilor a transmis, zilele trecute, o scrisoare către viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, în care afirmă că aplicarea restricţiilor în forma propusă poate genera o criză imobilară: cetăţenii nu vor mai putea contracta împrumuturile necesare pentru a-şi cumpăra locuinţele noi deja contractate de la dezvoltatori. Bancherii cer ca restricţiile să se aplice doar la creditele destinate consumului.