BNR se aliază cu Finanţele pentru creşterea economică

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că va sprijini acţiunile guvernului condus de Emil Boc, care vor urmări asigurarea unei creşteri cât de mici a economiei româneşti în 2009.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, după o întâlnire cu premierul, că în contextul crizei financiare internaţionale este inevitabilă ajustarea deficitului de cont curent. Potrivit şefului Băncii Centrale, citat de Mediafax, trebuie adoptate măsuri care să asigure că această ajustare nu va tăia foarte mult din creşterea economică, nu va genera creşterea inflaţiei şi nu va reduce nivelul de trai al populaţiei.

La rândul său, primul-ministru a afirmat că discuţia avută cu guvernatorul BNR a vizat viitorul buget pentru anul în curs. Noul executiv a decis să retragă din parlament proiectul de buget elaborat de cabinetul Tăriceanu şi să propună spre aprobare o nouă proiecţie bugetară care să ţină cont de cele mai recente date şi estimări. Grup de lucru anticriză

Indicatorii de bază pentru anul acesta pe care îşi bazează Ministerul Finanţelor Publice (MFP) bugetul sunt un produs intern brut (PIB) de 588 de miliarde de lei, o inflaţie medie de 5,3% şi un deficit bugetar cuprins între 1,7% şi 2% din PIB. Estimările MFP se mai bazează pe un curs mediu de 4 lei pentru un euro şi pe o creştere economică de 3,5%.   Se pare că, în cadrul discuţiilor, premierul şi guvernatorul BNR nu au găsit un limbaj comun referitor la subiectul majorării salariilor şi pensiilor.

Întrebat dacă între guvern şi BNR există un punct de vedere comun pe acest subiect, Boc a afirmat că aceste lucruri „vor fi precizate prin documente şi acte oficiale de la nivel parlamentar“. El a menţionat, totodată, că, sub pretextul crizei, nu trebuie sacrificate categoriile sociale vulnerabile.

La începutul săptămânii viitoare, la sediul MFP va avea loc prima întâlnire a grupului de lucru constituit special pentru elaborarea unui plan de măsuri anticriză, informează un comunicat al ministerului.

Principalele ţinte ale planului de măsuri pentru combaterea crizei economice sunt asigurarea stabilităţii macroeconomice, păstrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită şi controlul deficitului de cont curent.