Banca Națională, prin purtărorul de cuvânt Dan Suciu, susține că taxa pe care Guvernul intenționează să o pună, supranumită și taxa pe lăcomie, ar avea un efect asupra creditării.
Într-o declarație data Mediafax, oficialul BNR spune că nu a fost timp pentru o analiză, deoarece măsura a a fost anunțată doar de câteva zile, și că nu se știe care va fi impactul.
„BNR a aflat de aceste propuneri abia când au fost anunţate oficial. Impactul asupra creditării poate fi însă semnificativ în cazul în care se vor aprobă în formulă propusă - mai ales că se asociază cu legislaţia recent adoptată în Parlament - şi este nevoie de cercetare atentă. De altfel, băncile deja spun că va avea impact asupra creditării, iar intermedierea financiară este deja redusă”, a declarant Dan Suciu pentru Mediafax.
Taxa va fi adoptată printr-o Ordonanță de urgență în ședința de vineri seara a Guvernului. Potrivit proiectului de act normative prezentat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, se fac 60 de modificări fiscal-bugetare, ceea ce, în opinia acestuia, constituie o nouă revoluție fiscală, a doua.
„Aceasta taxă se va plăti trimestrial prin aplicarea a patru cote progresive de 0,2%, 0,4%, 0,6% şi 0,9% asupra activelor contribuabilului existente la sfârşitul trimestrului de calcul, în funcţie de nivelul ROBOR. Cota de 0,9% poate să fie majorată progresiv, în cazul în care media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă. Taxa reprezintă cheltuială deductibilă în calculul impozitului pe profit pentru bănci”, au tradus reprezentanții companiei de consultanţă PwC România textul documentului.
Potrivit BNR, indicii ROBOR s-au dublat față de acum 15 luni, când se situau la 1,5 %.
În urmă cu o lună, potrivit datelor BNR, profitul net cumulate al celor 35 de bănci din România era de 5,88 de miliarde de lei. În primele nouă luni ale acestui an, băncile au înregistrat o creștere a profitului de 42 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.