Cum vede BNR salvarea băncilor de la faliment: „Au apelat la buzunarele cetăţenilor”. Avertizare despre o nouă CRIZĂ

Guvernul nu a ajutat băncile cu niciun leu în timpul crizei, iar acționarii acestora au fost nevoiți să aducă bani în România, deși guvernul și opinia publică spuneau că băncile scot bani din țară, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut în foarte multe ţări, şi în America, şi în Marea Britanie, şi în foarte multe ţări dezvoltate. Când au fost în pericol că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil o ia la vale toată economia după bănci”, a declarat Vasilescu, la Digi 24.

El a mai precizat că alte state au tranferat bani de la contribuabili pentru a salva băncile de la faliment.

„În România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra: a chemat acţionariatul băncii respective, de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: «Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceţi capital». Şi fără nicio excepţie, au adus capital. 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a mai declarat Vasilescu.

Adrian Vasilescu a mai declarat că nu înțelege miza celebrei ordonanțe din care face parte „taxa pe lăcomie”, dată la sfârșitul anului trecut de către Guvern, adăugând că o astfel de reglementare poate să declanșeze o criză în sistemul bancar.