România nu va beneficia de derogări de la cerinţele de aderare la zona euro, în ciuda recomandărilor date de FMI.
Cristian Popa, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat azi că nu vor fi relaxate criteriile de aderare la zona euro şi nici nu vor fi acordate derogări de la acestea.
Popa a precizat totodată că adoptarea unilaterală a euro nu rezolvă dezechilibrele macroeconomice şi procesul de convergenţă, şi va avea ca rezultat doar abordarea acestor probleme cu mai puţine instrumente.
"Nu se pune problema modificării tratatului de la Maastricht, ceea ce înseamnă că nu vor fi relaxate criteriile de convergenţă nominală şi nici nu vor fi acordate derogări de la acestea", a spus Popa.
Euro, de la 1 ianuarie 2015
Viceguvernatorul amintea în urmă cu două săptămâni că România ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care decizia ar fi luată în 2014, potrivit planului deja asumat.
Banca centrală şi guvernul s-au angajat să adopte moneda unică europeană în 2014, ceea ce înseamnă că România ar trebui să intre în ERM-2 (anticamera zonei euro) în 2012.
Popa consideră că, deşi ar dispărea riscul ca deprecierea cursului să ducă la credite neperformante, deficitul de cont curent nu va dispărea, dar ieşirile de capital ar duce la o contracţie a creditului şi a economiei.
Oficialul BNR a atras atenţia şi asupra riscului stabilirii unei parităţi ireversibile, deplasate de la nivelul de echilibru al cursului de schimb, amintind că, în actualul cadru legal comunitar, decizia asupra adoptării euro revine instituţiilor europene, prin mecanismul ratelor de schimb şi regimurile acceptate ale cursurilor de schimb.