BNR nu intervine pentru menţinerea cursului

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că stabilitatea cursului valutar este vitala pentru Romania, avertizând totodată că acesta poate să crească fără să se facă nicio ajustare.

Isărescu a făcut apel la predicţii rezonabile privind cursul de schimb.

Împrumut de la UE

Un împrumut al României de la Uniunea Europeană (UE) "nu ar strica" luând în considerare capacitatea României de a atrage fonduri europene, a spus guvernatorul băncii centrale, menţionând că a purtat discuţii în acest sens şi cu preşedintele Traian Băsescu.

"Am discutat cu preşedintele şi ştim că nu avem capacitatea de absorbţie a 6-7 miliarde euro prin fonduri europene, iar prin aceste considerente, o prefinanţare de la Uniunea Europeană nu ar strica", a spus azi Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte un viitor împrumut de la FMI, Isărescu spune că  "un acord cu FMI reprezintă o pălărie de protecţie, nu o finanţare" în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a arătat împotriva unui împrumut de la Fond.

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a mai spus că propunerea de a ţine titluri de stat sub formă de lichiditate nu este binevenită, în condiţiile în care băncile comerciale au acces la lichiditate prin facilitatea de credit.

Totodată, Isărescu sfătuieşte bancile sa cumpere titluri de stat.

BNR a vândut 1 miliard de euro

BNR a vândut în ultima perioadă 1 miliard de euro pentru a steriliza definitiv sumele în valută pe care Trezoreria Statului le-a transformat în lei, în vederea acoperirii deficitului de anul trecut, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Pe noi, la BNR, ne-au pus într-o situaţie dificilă. Să zicem că a fost un miliard de euro, aşa cum a spus ministrul Pogea. Erau în rezerva valutară şi ni i-au vândut nouă, iar noi am făcut emisiune de lei. BNR tocmai anunţase în octombrie că a ajuns creditor al sistemului bancar.Am trecut imediat sub cal, am ajuns din nou debitori ai sistemului", a spus Isărescu.

Acesta a arătat că singura opţiune a reprezentant-o sterilizarea definitivă a sumelor prin vânzare de valută pe piaţă, mai ales că banca centrală a decis şi reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

"Asta a dus la scăderea rezervei valutare cu 1 miliard de euro, şi unii analişti mai atenţi au văzut-o ca singura soluţie rezonabilă de a ieşi din impas şi a păstra şi alte echilibre. BNR, în calitate de garant al stabilităţii financiare, trebuie să se uite şi la alte echilibre", a adăugat Isărescu.

Mugur Isărescu discută azi cu ministrul Gheorghe Pogea şi cu reprezentanţii mediului bancar despre situaţia economică şi financiară a României şi implicarea activă a mediului bancar.

Citiţi şi FMI ar putea rămâne fără bani Băsescu fuge de un împrumut de la FMI

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 13:16