BNR: "Nicio bancă, absolut niciuna, nu are probleme de lichiditate"

Banca Naţională a României (BNR) a comunicat ieri că depunerile în sistemul bancar sunt sigure, pentru că nicio bancă de pe teritoriul României nu are probleme de lichiditate.

„Retragerile de bani pe baza zvonurilor ar fi o greşeală, mai ales că BNR este pregătită să sprijine băncile“, a declarat, ieri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. „Vă asigur, cu toată responsabilitatea, că nicio bancă, dar absolut niciuna, nu prezintă probleme de lichiditate. Toate se încadrează în limitele de prudenţialitate stabilite de BNR. Suntem pregătiţi să sprijinim orice bancă dacă ar avea probleme determinate de retrageri de fonduri pe baza zvonurilor“, a mai spus Cinteză.

Mesajul celor de la banca centrală vine după ce luni premierul Tăriceanu a anunţat că a scos bani din bănci şi i-a investit în titluri de stat, care sunt garantate 100%.   Acţiune concentrată Şapte bănci centrale din întreaga lume au redus ieri, într-o mişcare coordonată, dobânda de politică monetară în încercarea de a ajuta economiile aflate în criză, relevă BBC News. Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda la 3,75% de la nivelul de 4%, banca centrală americană - Federal Reserve System (Fed) de la 2% la 1,5%, iar Banca Angliei reduce dobânda de la 5% la 4,5%. Alte bănci centrale care au redus dobânda de politică monetară sunt cele din Canada, China, Suedia şi Elveţia. Marţi, Australia a redus de asemenea dobânda.   Măsura are rolul de a încuraja oamenii să se împrumute la bănci, crescând astfel consumul, motorul economiilor de tip liberalist. Principalele efecte negative ale reducerii dobânzii de politică monetară sunt deprecierea monedei ţării a cărei bancă centrală face reducerea şi creşterea inflaţiei. Astfel, ieri, imediat, euro s-a depreciat în raport cu leul, până la valoarea de 3,8550 lei/euro pe piaţa interbancară. Mai devreme, BNR afişase un curs oficial de 3,9233 lei pentru un euro

MAREA NELINIŞTE Americanii sunt mai stresaţi ca niciodată

Starea de confuzie provocată de criza financiară din Statele Unite este comparabilă cu efectul atentatelor de la 11 septembrie, spune psihologul american Nancy Molitor. „Nivelul de anxietate bate toate recordurile ultimilor 20 de ani“, adaugă medicul solicitat de tot mai mulţi pacienţi. Pe acest fond, un caz tragic a devenit un simbol sinistru al crizei financiare. Un bărbat de 45 de ani, din Los Angeles, şi-a ucis cei cinci membri ai familiei, printre care şi trei copii, înainte de a se sinucide. Economistul rămăsese fără slujbă, iar economiile sale se topiseră odată cu prăbuşirea Burselor. Cu câteva zile înainte, o bătrână de 90 de ani din Ohio s-a împuşcat pentru că nu mai putea plăti chiria casei în care locuia de 38 de ani.

ADAPTARE

Distracţia se mută la domiciliu

Criza financiară are, paradoxal, şi câştigători. Printre cei care fac profit de pe urma dificultăţilor economice ale americanilor se numără vânzătorii de dispozitive high-tech, relatează AFP. Vânzările de televizoare de tip plasmă sau LCD au crescut cu 40% în ultimul an, iar jocurile video devin to mai căutate, potrivit Asociaţiei americane a produselor electronice de larg consum (CEA). „Consumatorii nu mai ies în oraş, ci se izolează în casă, ca într-un cocon“, a explicat economistul CEA, Shawn DuBravac. Iar pentru Sărbătorile de Iarnă care se apropie, specialiştii estimează că cele mai căutate cadouri vor fi laptopurile, telefoanele mobile, consolele de jocuri video, precum şi aparatele GPS.