Dezastru pentru românii cu credite în lei. Ce se va întâmpla, de fapt, cu noul indice bancar. Previziunile sumbre ale specialiștilor

Românii care au credite în lei urmează să primească o nouă lovitură. În luna iulie, moment în care BNR va anunța valoarea de referință a noului indice bancar, creditele urmează să se scumpească.

Conform Digi24, economiștii susțin că noul indicator nu este deloc stabil.

Dragoş Nichifor, analist economic, susține că „Automat nu ne putem aştepta ca acest nou indicator IRCC, calculat la 2,63% pentru trimetrul 1 din 2019, să fie mai mic sau egal ca înainte, ci tot mai mare. Eu cred că diferenţa între ROBOR şi IRCC se cam va păstra în zona de 0,50%. Guvernul a încercat o mică păcăleală”.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR, a declarat că: „În trimestrul 4, indicele este mai jos şi, în trimestrul 1, aşa cum arată datele, este mai ceva mai sus. Actualul indice, IRCC-ul, este o medie zilnică, media aritmetică ponderată zilnică şi calculată apoi la sfârşitul trimestrului pe baza tranzacţiilor. Şi tranzicţiile, şi cotaţiile sunt influenţate de un factor fundamental pentru orice dobândă şi anume inflaţia”.

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, punctează: „Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice. Spunea un reprezenzant al BNR că dobânzile vor fi influenţate de inflaţie. Am avut o inflaţie care a crescut în cei doi ani de guvernare PSD-ALDE. Există posibilitatea ca acest indice să nu ajute foarte mult românii, să nu diminueze practic ratele pe care le plătesc la bănci. Sunt convins că băncile au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri.

Pănă la acest moment, noul indice a dus la scăderi ale ratelor lunare de 5%, maximum 10%. Estimările specialiştilor arată că, pe un orizont de doi, trei ani, diferenţa dintre ROBOR la 3 luni şi IRCC va fi nesemnificativă.

Oficial, noul nivel va fi publicat de BNR la sfârşitul lunii iunie.