Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 6,5%, nivel minim istoric. Măsura ar putea contribui la temperarea aprecierii leului în raport cu moneda unică europeană.
De la începutul acestui an, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a diminuat de trei ori dobânda-cheie. În luna ianuarie, dobânda de politică monetară a fost redusă cu 0,5%, coeficient aplicat şi la corecţia din februarie 2010.
Un nivel al dobânzii-cheie similar a mai fost înregistrat doar în perioada perioada iunie- noiembrie 2007. Atunci, BNR a stabilit o dobândă de politică monetară de 7%. Liber la credite
Prin reducerea dobânzii-cheie se urmăreşte dezgheţarea creditării. Anul acesta, bancherii au reacţionat la deciziile BNR şi au redus dobânzile practicate la creditele în lei. Reducerea dobânzii de politică monetară la 6,5% se va aplica de mâine, însă dobânzile la credite vor intra la apă de abia peste o lună, consideră analistul economic Radu Limpede. Decizia BNR vizează mai ales companiile, care au nevoie de credite pentru a-şi finanţa afacerile. Însă, bancherii vor face o analiză mai dură a dosarelor, crede Radu Limpede. "Decizia BNR va consolida tendinţa de reducere a dobânzilor la credite, în special pentru companii. Se urmăreşte creditarea economiei şi transmiterea unui semnal hotărât că lucrurile merg în direcţia bună", a declarat pentru evz.ro Radu Limpede.
Primele bănci care vor reduce dobânzile vor fi cele mari, crere Radu Limpede. Ulterior, băncile mai mici le vor urma exemplul.
Economii mai puţin profitabile Băncile au încheiat anul 2009 cu profituri mai mici comparativ cu 2008. În acest context, bancherii au reacţionat mai prompt la hotărârile BNR, ieftinind creditele. Însă, dobânzile la depozite au scăzut mult mai repede decât cele la credite.
Astfel, decizia BNR va fi unul dintre factorii care vor diminua câştigurile românilor care aleg să îşi păstreze economiile în bănci. Inflaţie mică, împrumuturi ieftine Reducerea dobânzii-cheie vine pe fondul diminuării inflaţiei, potrivit declaraţiilor făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Anul acesta, BNR şi-a propus o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual. Analiştii sunt mai pesimişti. Astfel, cel mai negru scenariu conţine o creştere a ratei anuale a inflaţiei până la cel mult 5%.
Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât azi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.