Dacă băncile cu cotă de piaţă redusă protestează faţă de noul regulament, cele mari aduc argumente în favoarea limitării împrumuturilor.
Azi expiră termenul dat de Banca Naţională a României pentru consultarea publică asupra proiectului de regulament care urmăreşte limitarea creditării. Documentul va fi discutat, cel mai probabil, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al băncii centrale de astăzi, după ce a fost lansat pentru dezbateri pe 8 iulie.
Băncile cu cotă de piaţă redusă, în goana după noi clienţi, sunt nemulţumite că noul regulament le impune limite la creditare, în timp ce băncile mari care au o clientelă stabilă şi numeroasă sunt de acord cu noile norme BNR. Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, susţine că noile propuneri de reglementare sunt oportune.
În opinia sa, în România există bănci care acţionează într-un mod „aproape iresponsabil“ în goana după cotă de piaţă. El a declarat, ieri, la Viena, citat de Mediafax, că majorarea creditelor este benefică pentru creşterea economică şi pentru populaţie, însă este şi periculoasă totodată, când banii sunt împumutaţi unor persoane care nu au capacitatea să-şi achite ratele. Credite cu 20% mai mici Proiectul de regulament al băncii centrale conţine mai multe prevederi care, în final, vor reduce sumele pe care clienţii le vor putea împrumuta cu 10%-20%. Băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc în anul precedent. Proiectul de regulament prevedea iniţial efectuarea de analize tip stress test pentru fiecare dosar cu cele mai proaste variante de dobândă şi curs de schimb valutar existente în ultimele 18 luni.
După discuţiile cu bancherii, BNR a acceptat ca băncile să-şi întocmească propria matrice de risc. Gradele maxime de îndatorare practicate de bănci vor trebui aprobate de BNR. Începând din primăvara anului trecut, când BNR a permis apariţia creditelor relaxate, o mare parte din bănci practică un grad de îndatorare de 70% din venituri şi permit contractarea unui credit cu avans zero. AŞTEPTĂRI Dobândă de politică monetară neschimbată Consiliul de Administraţie al BNR discută astăzi despre dobânda de politică monetară. Analiştii se aşteaptă ca dobânda să rămână neschimbată la 10%, datorită estimărilor privind scăderea inflaţiei în lunile viitoare. „După ce va înregistra un vârf de 9,4% în luna iulie, inflaţia va scădea în august şi septembrie, estimarea noastră pentru finele anului fiind de 6,5%. BNR nu are motive să crească dobânda, în special după introducerea noilor norme de restricţionare a creditului“, ne-a spus Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Pe de altă parte, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, nu exclude o majorare de 0,25 puncte procentuale a dobânzii. Totuşi, în opinia sa, „pentru România ar fi bine ca dobânda la lei să rămână undeva la nivelul actual, iar rata la euro să mai crească puţin“.