ALERTĂ! Raport BNR. Câți BANI mai are, de fapt, ROMÂNIA. Cifrele care spun TOTUL

ALERTĂ! Raport BNR. Câți BANI mai are, de fapt, ROMÂNIA. Cifrele care spun TOTUL

Raportul asupra stabilității financiare, făcut public astăzi de BNR, trage câteva concluzii foarte interesante legate de economia României. De asemenea, cifrele prezentate ne pot da o idee despre evoluția PIB-ului și a rezervelor valutare ale țării.

Ca imagine de ansamblu, România este mai bine pregătită decât acum 10 ani pentru a face față șocurilor externe, întrucât:

o Rezervele valutare s-au consolidat, crescând de la 27,3 miliarde euro în octombrie 2008 la 32,4 miliarde euro în octombrie 2018.

o Dependența băncilor din România de finanțarea externă s-a diminuat considerabil (ponderea pasivelor externe în total pasiv s-a redus de la 30,7 la sută în decembrie 2008 la 9,1 la sută în septembrie 2018, ajustarea realizându-se într-o manieră ordonată).

o Riscul de refinanțare a datoriei publice a scăzut, ponderea datoriei pe termen scurt în total datorie publică guvernamentală reducându-se semnificativ în ultimii 10 ani (de la 18 la sută în 2008 la 2,7 la sută în august 2018). De asemenea, maturitatea medie a datoriei publice a crescut în ultimii ani, ajungând la 6,2 ani în august 2018.

o Datoria externă netă raportată la PIB înregistrează cele mai reduse valori din ultimii 10 ani (19,5 la sută din PIB în prima jumătate a anului 2018 comparativ cu 24 la sută în aceeași perioadă a anului 2008).

o Sistemul financiar a devenit mai solid. În ultimul deceniu, sectorul bancar românesc: (i) și-a consolidat poziţia de solvabilitate, neavând nevoie de intervenţia statului pentru recapitalizare, (ii) și-a menţinut indicatorii de lichiditate la un nivel adecvat, (iii) a realizat una dintre cele mai rapide reduceri a ratei creditelor neperformante dintre ţările europene, (iv) a cunoscut o îmbunătățire graduală a profitabilității, ulterior recunoaşterii unor pierderi consistente din riscul de credit (în anii 2010, 2011, 2012 şi 2014) și (v) și-a diminuat vulnerabilitatea asociată riscului valutar, prin reducerea semnificativă a aportului creditelor în valută din bilanţ.

Riscul de supraîncălzire a economiei românești s-a diminuat semnificativ. Prima jumătate a anului 2018 a fost marcată de o încetinire a ritmului de creştere a activității economice, PIB aferent primului semestru din 2018 înregistrând un avans de 4,1 la sută. Rata creșterii economice din România se menţine superioară mediei Uniunii Europene și, respectiv, zonei euro, iar comparativ cu țările din regiune, ţara noastră a fost devansată de Polonia și, respectiv, Ungaria care au înregistrat în prima jumătate a anului 2018 creșteri economice de 5,1 și, respectiv, 4,7 la sută.

 

Ne puteți urmări și pe Google News