Cursul de schimb stabil în ultimele zile şi inflaţia în scădere indică menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul actual de către BNR, cred analiştii.
Analiştii cred că Banca Naţională a României (BNR) va menţine în şedinţa de astăzi dobânda de politică monetară la actualul nivel de 10,25%. Dacă banca centrală ridică dobânda, va produce un nou val de majorări la costurile creditelor, care au crescut în această lună din cauza noilor norme şi a crizei financiare internaţionale.
În acelaşi timp, o eventuală majorare ar conduce la aprecierea leului şi la scăderea inflaţiei. „Cred că BNR ar putea menţine dobânda la 10,25%, deoarece inflaţia este în scădere substanţială, iar BNR trebuie să menţină o politică monetară prudentă, ţinând cont de presiunile inflaţioniste ridicate din 2009“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank. Inflaţia din România a început să scadă în ultimele luni, la 7,3% în septembrie, de la maximul ultimilor trei ani, 9%, atins în iulie. Leul se va „însănătoşi“ Ionuţ Dumitru crede „că vom asista în perioada următoare şi la o stabilizare a cursului de schimb în zona nivelului actual, nivel care este foarte aproape de cursul de schimb de echilibru, dat de factorii fundamentali“.
PERCEPŢIE Decizia Standard & Poors, „pripită“ Reducerea ratingului României de către agenţia de evaluare financiară S&P ar fi putut duce la deprecierea leului, fapt ce ar fi determinat BNR să ridice dobânda pentru a-l susţine. Din fericire, piaţa a perceput reducerea calificativului ca fiind „pripită“. „Decizia S&P a fost percepută de piaţă ca fiind una pripită, în condiţiile în care alte agenţii de rating au spus că nu se gândesc la o reducere a ratingului în perioada următoare“, a mai spus Dumitru.