Banca centrală a mărit ieri dobânda de politică monetară de la 9,5% la 9,75%.
Economiştii băncilor comerciale afirmă că noua majorare a dobânzii nu va avea mari efecte şi interpretează mişcarea BNR ca un semnal că banca centrală se aşteaptă la creşteri mai mari ale preţurilor de consum.
Majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, deşi este mică, este un semnal, afirmă economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. „Pe 8 mai, la prezentarea raportului pe inflaţie, probabil că vom vedea o nouă prognoză a inflaţiei, mai mare“, afirmă Anghel, adăugând că numai cu dobânda de politică monetară nu se poate ţine inflaţia în frâu.
„Mi se pare că majorarea dobânzii cu 0,25 de puncte procentuale nu face nicio diferenţă“, afirmă şeful Departamentului de cercetare şi trezorerie al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. El se gândeşte că decizia BNR se bazează pe aşteptări referitoare la creşteri ale preţurilor administrate în iunie sau că scopul majorării este reducerea ori ţinerea sub control a expectaţiilor inflaţioniste. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,63% la finele lunii martie. În ultimele declaraţii făcute pe această temă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma că aşteptările sunt ca inflaţia să se plafoneze până în iulie, şi din august să înceapă să scadă.
Şefii BNR au mai luat şi alte decizii în şedinţa de ieri, care reprezintă o aliniere la practicile europene şi care vor avea ca efect consolidarea rolului dobânzii de politică monetară şi reducerea volatilităţii dobânzilor pe piaţa interbancară. BNR introduce comisioanele la numerar La mijlocul lunii trecute, BNR a decis reintroducerea comisioanelor percepute băncilor la ridicările de numerar, potrivit unui Regulament publicat ieri în Monitorul Oficial. În funcţie de tipul operaţiunii de retragere de numerar, BNR le va percepe băncilor un comision între 0,30% şi 3,5% din suma retrasă.
Banca centrală renunţase la perceperea acestor comisioane la puţin timp după denominarea monedei naţionale, pentru a impulsiona preschimbarea monedelor şi bancnotelor aflate în circulaţ ie şi pentru a impulsiona băncile să ceară şi săculeţi cu monede.