BNR a redus dobânda de referinţă la 10%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale, reunit azi, în cea de-a doua şedinţă de politică monetară din acest an, a decis reducerea dobânzii de referinţă de la 10,25% la 10%.

Totodată, BNR a menţinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, fapt ceea ce îi nemulţumeşte pe bancherii care se aşteptau la o reducere a acestora.

Nivelul actual al rezervelor minime obligatorii este de 18% din pasivele în lei şi 40% din cele în valută.

Nicolae Chidesciu, senior economist în cadrul ING, susţine că procentul de reducere a dobânzii de referinţă nu are niciun impact la nivelul pieţei bancare.   

Mai mult, reprezentantul ING a mai spus că atât băncile cât şi cei care au nevoie de finanţare ar fi fost mai degrabă ajutaţi de reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii, existând astfel mai mulţi bani pentru creditare.

Chidesciu a explicat pentru Evz.ro că rata de dobândă cheie nu mai are impact în piaţă, existând un decalaj mare între actuala rată stabilită de BNR, de 10% şi dobânda practicată în piaţă, de 14%.

" Scăderea dobânzilor practicate în piaţă s-ar putea face cu maximum 0,25% lucru care nu se va întâmpla deoarece există o cerere mare de lichidităţi pe piaţă ", a mai adăugat reprezentantul ING.

Mai mult, ca urmare a nevoii de lichidităţi, iîn următoarea perioadă am putea asista la o creştere a ratelor dobânzilor atât în cazul creditelor cât şi în cazul depozitelor.

CITIŢI ŞI:

Creditele se pregătesc de o nouă relaxare        ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 14:35