Întrebarea la care lui Mugur Isărescu îi e groază să răspundă

Încă un an de creştere economică neglijabilă?

Banca Naţională a ajuns în faţa unui e­­chi­­libru imposi­bil în­­tre salarii, in­fla­ţie şi creşterea economică substanţială, astfel că cel puţin unul dintre cele trei elemente riscă să fie sacrificat anul acesta. Guvernatorul Mugur Isărescu a încercat să stea departe de dezbatere, însă reacţiile BNR au fost foarte concrete. Reîntregirea salariilor este prin­­cipalul mandat politic atât al fostului cât şi al actualului guvern. Stabilitatea preţurilor este mandatul oficial al băncii centrale, care are drept instrument principal dobânda de politică monetară. Pentru a ţine inflaţia sub control, BNR trebuie să ţină dobânda cât mai sus, lucru care împiedică relansarea economiei. Asta a făcut BNR imediat după căderea guvernului Ungureanu, când a decis să oprească la 5,25% seria de reduceri ale dobânzii. "Recuperearea salariilor este o chestiune care era previzibilă şi era oricum discutată. Este posibil să aibă un anumit impact asupra inflaţiei", spunea Isărescu atunci.

Influenţa inflaţiei

După discuţiile cu FMI, guvernatorul a revenit cu calculele, precizând că majorările de salarii vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3% asupra inflaţiei. "Atenţie mare însă la interpretarea acestei cifre (0,2-0,3%). Nu cred că este niciun motiv ca el să facă titlul de ziar, pentru că aceşti factori vor contrabalansa cu evoluţiile sau implicaţiile altor factori", a spus guvernatorul.

Rata inflaţiei este estimată să coboare la 2%, pentru a încheia anul aproape de 3%. Asta înseamnă că dobânda-cheie este cu 2-3% peste inflaţie, de departe cea mai mare marjă din UE. Citiţi şi:

  • Jeffrey Franks: "Nu va fi posibilă revenirea integrală a salariilor decât anul viitor"