Leul ar putea să se aprecieze în următoarele zile ca efect al faptului că mai multe bănci din sistem au primit aviz din partea băncii centrale pentru a vinde din valuta în surplus, rezultată din trecerea la noile standarde de contabilitate.
Multe bănci au început deja să vândă valută în ultimele zile. "Rulajul de pe piaţa monetară a fost mult mai mare ieri decât într-o zi obişnuită. Dacă în mod normal aveam un rulaj de circa 100 de milioane de euro, ieri au fost 200 de milioane", a spus un dealer pentru EvZ.
Potrivit acestuia, cursul ar putea scădea zilele următoare până la 4,28 lei/euro. Un alt dealer a spus la rândul său că se aşteaptă ca zilele următoare leul să se aprecieze.
De altfel, ieri leul s-a depreciat uşor la cursul oficial faţă de euro, cotaţia crescând cu 0,25 bani în raport cu cea de vineri, până la 4,3347 lei/euro. Însă, de-a lungul zilei de tranzacţionare, leul s-a întărit în raport cu euro, în condiţiile în care la deschiderea şedinţei un euro era cotat la 4,34 lei, a spus acesta din urmă.
Liber la apreciere
De la începutul anului, creditorii au trecut de la standardele de contabilitate RAS (locale) la cele IFRS (internaţionale).
Potrivit noilor standarde, care sunt ceva mai "blânde", băncile nu mai au nevoie de toată valuta de care dispun în prezent pentru a acoperi eventualele pierderi provenite din creditele nerambursate de români.
Cum regulile bancare le cer chiar să nu aibă poziţii valutare peste 10% din nivelul fondurilor proprii, deschise pe o anumită valută, băncile s-au pregătit să schimbe masiv din valuta pe care o au la dispoziţie şi chiar au vândut o parte, pe care o considerau în surplus (pentru că exista perspective trecerii la noile strandarde), la finele lui 2011. Aceste mişcări au avut loc până pe 27 decembrie 2011, inclusive, când am asistat la o apreciere a leului.
Însă, la începutul lui ianuarie, BNR a trimis o circulară băncilor prin care le cerea să anunţe banca centrală şi să ceară avizul acesteia atunci când doresc să facă o modificare de poziţie valutară (în sensul vânzării de valută). Aceste avize au început să sosească, pentru unele bănci, în ultimele zile, aşa încât creditorii au început să lichideze o parte din poziţii. CITIȚI ȘI:
- BNR îşi ia decizia înapoi. Leul nu mai creşte, ci va scădea
- Veştile bune şi veştile rele ale băncilor locale, în 2012
- Leul continuă să scadă în raport cu principalele valute: 4,3532 lei/euro, cursul oficial