BNM cere aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA)

Sursa foto: BNM

Banca Națională a Republicii Moldova a cerut marți aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).

Banca Națională a Moldovei (BNM) a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA).

Ce este SEPA

Solicitarea a fost semnată de noua guvernatoare a Băncii Centrale, Anca Dragu, în prezența conduceriilor băncilor licențiate din Republica Moldova.

BNM a precizat că aderarea Republicii Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională și un proiect de țară esențial în contextul aderării la Uniunea Europeană.

Aderarea Republicii Moldova la SEPA se face cu suportul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Plăți fără numerar, în euro, prin SEPA

Inițiativa va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii Republicii Moldova, au mai arătat oficialii.

„Este o zi istorică pentru Moldova. Din partea BNM avem o declarație clară și neechivocă a dorinței de a fi parte a sistemelor europene. Arată angajamentul nostru în acest parcurs european. Este în avantajul tuturor să avem plăți rapide, transparente, sigure, dar și la un preț sustenabil.

Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută în aproximativ 24 de ore, poate chiar zi cu zi și în loc să plătim 20, 30, 50 de euro per tranzacție vom achita undeva la 1, 2, 3 euro. E un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic și o veste foarte bună pentru moldovenii care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remitențe în țară”, a declarat guvernatoarea BNM Anca Dragu.

Primul act important al noii guvernatoare a BNM

Reamintim că Republica Moldova are un nou guvernator al Băncii Naționale din 22 decembrie 2023. Este vorba despre fosta președintă a Senatului României și fost ministru de Finanțe, Anca Dragu. Nimirea acesteia a fost susținută de 58 de deputați PAS.

Iar decretul prin care senatoarea din România Anca Dragu a primit cetățenia Republicii Moldova a fost semnat de președinta Maia Sandu la 21 decembrie.