Pachetele de creanţe de la bănci sunt preluate în prezent la un preţ mediu de 12% din valoarea lor, în condiţiile în care, în 2008, acestea se cumpărau la preţuri de 22 - 25%, chiar şi 30%, a declarat, marţi, Constantin Coman, director general adjunct pe Divizia de servicii la Coface România, citat de Agerpres.
"Costurile la care sunt preluate pachetele de creanţe de la bănci au evoluat destul de mult. Dacă în 2008 se cumpărau pachete la 22 - 25%, chiar şi 30%, din valoarea lor, ceea ce era un preţ foarte foarte mare, astăzi, preţurile, în special prin prisma crizei, când este mult mai greu să colectezi, preţurile la pachete au scăzut destul de mult. Sunt pachete care astăzi se vând cu 7%, cu 10%, unele cu 14 sau 15%, în funcţie de vechimea, mărimea portofoliilor care se tranzacţionează. Oricum, preţul în medie este de 12% din valoarea lor, însă este în creştere", a explicat Coman.
Preţul pe care sunt dispuse să îl ofere companiile de recuperare a creanţelor diferă de strategia fiecăreia, unele mizând pe recuperare mai rapidă, cu costuri mai mari, altele pe păstrarea portofoliilor o perioadă mai lungă. Un sfert din valoarea creanţei e mulţumitor pentru recuperatori În principiu, perioada de timp aferentă colectării pe astfel de pachete variază de la 18 luni în sus.
"Depinde de cât de mult le ţii. Dacă vei colecta la ele doi ani, ai costuri foarte mari. Dacă colectezi mai puţin şi mai rar... depinde de ce acţiuni faci în portofoliul respectiv, dar putem vorbi despre sub 10% costuri operaţionale ca şi valoare din valoarea totală a creanţei. Deci, 12% plus un 7 - 8 - 10%, depinde de ce faci pe acolo, ajungi la un 20% costuri. Mai sunt şi alte costuri, cum ar fi faptul că pachetele de obicei se achiziţionează în euro, iar devalorizarea leului se reflectă direct în preţ. Deci, o recuperare de cel puţin 25% ar fi în regulă", a arătat reprezentantul Coface România.
Potrivit acestuia, aceste pachete de cumpărări reprezintă un segment mare de piaţă, care a ajuns la cel puţin 50% din totalul industriei din collection.