Bloomberg despre cum putem recâştiga investitorii care au fugit din România lunile trecute

România s-ar putea să îi recâştige pe investitorii care s-au grăbit să plece în perioada crizei politice de luna trecută, dat fiind că sprijinul FMI reduce riscul aferent activelor româneşti, potrivit BNP Paribas, ciatată de Bloomberg.

Îmbunătăţirea solvabilităţii ţării ar trebui să scadă costul suplimentar al riscului de ţară pe cinci ani la 90 de puncte de bază de la 145, scrie astăzi banca într-un raport. FMI şi România au ajuns la un acord pentru a elibera următoarea tranşă din împrumutul de 5 miliarde de euro.

"Comentariile FMI despre subevaluarea leului au ajutat la restabilirea încrederii în monedă", a spus Bartosz Pawlowski, şegul strategiei subsidiarei din Londra a BNP Paribas.

FMI ar trebui să fie un magnet pentru investitorii îngrijoraţi privind solvabilitatea României după criza politică, a spus acesta.

Costul riscului de credit pentru România a rămas aproape neschimbat astăzi, la 391 de puncte de bază, aproape cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, scrie Bloomberg. Valoarea bondurilor denominate în dolari a crescut pentru a cincea zi la rând, ceea ce a condus la scăderea randamentelor cu 32 puncte de bază sau 0,32%.

Curtea Constituţională se va întâlni pe 21 august pentru a dezbate dacă votul de demitere a preşedintelui Băsescu de pe data de 29 iulie a fost sau nu valid. Lupta pentru putere care s-a purtat până acum între preşedintele suspendat Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în ultimele două luni a împins leul la un minim istoric de 4,6520 pe 3 august.

De la anunţul FMI încoace, leul s-a apreciat cu 1,1%. "Revenirea leului şi scăderea valorii activelor ar trebui să atragă intrările de capital", mai spus Pawlowski.