Blocul în care s-a înecat curentul electric

Locatarii unui bloc din Colentina trag ponoasele din cauza infiltraţiilor care inundă o centrală a Electrica, deşi nimeni nu le-a dovedit vinovăţia.

Pentru a justifica o parte din numeroasele căderi de curent înregistrate în ultima vreme în cartierul Colentina, furnizorul de energie electrică Enel Electrica Muntenia aruncă vina pe o asociaţie de locatari din sectorul 2, care i-ar fi inundat în mod repetat o centrală subterană situată lângă subsolul blocului.

 Locatarii blocului 49 de pe Şoseaua Colentina spun însă că inundaţiile sunt provocate de o conductă de apă caldă fisurată a RADET-ului, care e aproape lipită de centrală.

Oamenii au reclamat la primărie, însă nimeni nu a făcut investigaţii amănunţite. Între timp, la fiecare nouă inundaţie a centralei, locatarii sunt lăsaţi fără curent şi plătesc din propriile buzunare pentru a scoate apa din centrală.

Cu ochii pe ţeavă

Blocul nu a avut nicio problemă până în urmă cu doi ani, când RADET a instalat două conducte de apă caldă şi apă rece, menite să deservească un bloc vecin. Acestea traversează subsolul, apoi trec prin grădina din spatele blocului, aproape lipite de centrala subterană a Electrica. Preşedintele blocului, Doru Lepădatu, este convins că ţeava de apă caldă e fisurată, dovadă că, după fiecare ninsoare, zăpada din locul respectiv e prima care se topeşte. În plus, inundaţiile se produc mereu în perioadele ploioase, când solul e îmbibat şi nu mai poate prelua surplusul de apă.

În interiorul centralei era instalat până nu de mult un panou ultramodern, de circa 6-7 metri lungime şi 3 metri înălţime, care asigura distribuţia curentului pentru mai multe blocuri. Acesta a fost inundat de 9 ori până acum, provocând căderi de curent masive.

Într-un răspuns dat EVZ, Enel indică blocul 49 ca fiind principalul vinovat de producerea inundaţiilor, „din cauza defecţiunilor din instalaţiile termice şi apa menajeră”, precizând că ”asociaţia de proprietari este cea care trebuie să intervină la propriile instalaţii pentru eliminarea cauzelor”.

În replică, preşedintele blocului acuză Electrica de faptul că centrala nu dispune de un sistem elementar, de minimă siguranţă, pentru evacuarea apei. „Au făcut două bazine adânci de un metru pentru colectarea apei, dar au uitat să le racordeze la canalizare”, spune el.

Cea mai gravă inundaţie a avut loc vara trecută, când apa din centrală a atins un metru şi jumătate, iar Electrica a pus în cârca locatarilor rezolvarea problemei, deşi nu avea nicio dovadă că vina ar aparţine asociaţiei de locatari. În mod „inexplicabil”, apa era fierbinte, un nou indiciu că putea proveni de la conducta fisurată. Pedepsiţi exemplar de Electrica

Locatarii, majoritatea pensionari, au acceptat totuşi să strângă 15 lei de apartament şi au plătit 1.700 de lei ca să vină o maşină să evacueze apa. Din păcate, cu această sumă nu s-a putut scoate nici un sfert din cantitate.

Între timp, celelalte blocuri au primit curent electric, fiind comutate pe alte circuite. „Pe noi ne-au pedepsit şi ne-au lăsat patru zile fără curent”, zâmbeşte amar Doru Lepădatu. Echipa de la Electrica a venit abia marţi, cu o pompă de evacuare. „Era sigilată. Habar nu aveau s-o folosească. E incalificabil faptul că nu aveau o pompă pentru intervenţie rapidă”, se scandalizează locatarul.

Panoul ultramodern a fost scos din centrală, unde au mai rămas doar racordările blocului la reţea. În ianuarie, locatarii au mai făcut un efort şi au plătit 22 de milioane de lei unor oameni de la RADET ca să cureţe subsolul.

Întrebat de ce blocul acceptă să plătească, deşi nu există o dovadă a vinovăţiei, Doru Lepădatu spune că e forţat de împrejurări. „Gândiţi-vă că sunt 132 de proprietari rămaşi zile în şir pe întuneric, fără frigidere, fără lumină în case şi în scara blocului. Ca preşedinte de bloc, eşti disperat, trebuie să rezolvi rapid situaţia”.

FĂRĂ SOLUŢIE

Adâncul mister al infiltraţiilor

Doru Lepădatu e convins că nu mai e mult până la următoarea inundaţie. El suspectează acţiuni răuvoitoare menite să arunce vina asupra blocului. „Lângă noi e un capac de canal al Apa Nova, neasigurat. Am găsit acolo cârpe înfundate, care nu aveau cum să vină de la bloc”. Î

n ianuarie, Lepădatu a făcut sesizare la Primăria Sectorului 2, iar la faţa locului au venit reprezentanţi ai RADET şi ai Apa Nova. Aceştia n-au reuşit să ajungă la vreo concluzie, ci doar la supoziţia că infiltraţiile pot proveni de la canalizarea stradală sau cea a blocului, care ar putea fi subdimensionată.

Sesizată de EVZ, conducerea RADET a mai trimis o echipă pentru a verifica situaţia, însă, în lipsa vreunui indiciu, aceasta a refuzat să înceapă săpături pentru dezgroparea conductei.

Preşedintele blocului e complet nemulţumit de faptul că nici o regie de utilitate publică nu-şi asumă responsabilitatea de a descoperi sursa infiltraţiilor. El îi acuză pe reprezentanţii utilităţilor publice că se acoperă unii pe alţii, în vreme ce costurile „deranjului” sunt suportate de fiecare dată din pensiile locatarilor.