Blocul afectat de explozie poate fi locuit

Autorităţile locale spun că structura de rezistenţă nu a fost avariată, iar sinistraţii se pot muta după efectuarea reparaţiilor.

Două persoane internate în spital, 10 apartamente grav avariate, 140 de locatari evacuaţi şi pagube de peste 40.000 de lei. Acesta este bilanţul exploziei care a afectat în noaptea de miercuri spre joi un bloc de garsoniere din cartierul buzoian Micro 14. Potrivit autorităţilor locale, structura de rezistenţă a clădirii nu a fost afectată, iar după-amiază fusese reluată furnizarea apei şi a energiei electrice. „Am auzit o bubuitură puternică“

Explozia s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23.00, din cauza unei butelii pe care Maria Cristea, proprietara unei garsoniere de la etajul doi, a uitat-o deschisă. Femeia a ajuns la spital cu arsuri de gradul II şi III pe 45% din suprafaţa corpului, iar un bătrân dintr-o garsonieră de pe acelaşi palier a fost internat cu diagnosticul de intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Intervenţia pompierilor a durat o oră şi jumătate. Cei în jur de 140 de locatari au fost evacuaţi şi au petrecut ore bune în faţa blocului. „Mă uitam la meci şi am auzit o bubuitură puternică, ca de bombă, şi un suflu de explozie. Am sărit de n-am atins marginea patului şi am fugit afară“, povesteşte Darius Manea, locatar al blocului afectat de explozie. Deşi primăria le-a propus să petreacă noaptea la internatul liceului cu program sportiv, familiile din garsonierele grav afectate au preferat să doarmă pe la rude şi prieteni. Pagube de peste 40.000 de lei

Ieri-dimineaţă, oamenii au încercat să mai recupereze câte ceva din casele devastate. De supărare, mulţi dintre ei şi-au vărsat nervii asupra vecinei care a provocat explozia. De altfel, se pare că femeia are grave probleme psihice şi figurează în evidenţele Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, potrivit declaraţiilor directoarei Monica Moşescu. „Vecina ne ameninţa tot timpul că vom muri de mâna ei, am dus-o de mai multe ori la Săpoca, dar după două-trei zile îi dădeau drumul“, povesteşte Marian Florea, un vecin.

Autorităţile locale spun că au evaluat pagubele produse la peste 40.000 de lei, fiind luate în calcul tencuiala, geamurile şi uşile deteriorate, dar şi mobilierul şi obiectele electrice şi electrocasnice distruse. „Blocul este locuibil, structura de rezistenţă nu a fost afectată şi, deci, nu se impune evacuarea locatarilor“, susţine Gabriel Balaban, prefectul de Buzău. În plus, prefectura a solicitat Ministerului Muncii, precum şi Primăriei Buză u alocarea fondurilor necesare pentru despăgubirea persoanelor sinistrate şi repararea locuinţelor afectate de explozie.