Blocatarii, victime colaterale în războiul căldurii

Blocatarii, victime colaterale în războiul căldurii

O avarie la CET Sud, care a lăsat ieri în frig 2.500 de blocuri din sectoarele 2 şi 3, folosită pe post de "recuperator" de datorii de Elcen.

Mai multe blocuri din cartierele Titan, Vitan, Pantelimon, Colentina şi Balta Albă n-au avut ieri căldură. Primăria Capitalei şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) susţin la unison că de vină a fost o avarie la Magistrala 1 a CET Sud, care ar fi fost remediată până aseară. Furnizorul de energie Elcen, din care face parte şi CET Sud, susţine însă că nici vorbă de avarie, ci că ar fi oprit căldura în zonele respective, ca urmare a datoriilor RADET către Elcen, datorii care au împiedicat compania să-şi refacă stocul de gaze.

Elcen - cu magazia plină de păcură „Elcen profită de o avarie care a avut loc dimineaţă la CET Sud ca să scoată în faţă datoria istorică. Ei nu pot să spună că nu au combustibil, pentru că au în depozite 110.000 de tone de păcură, iar CET Sud e proiectat să lucreze şi pe gaze. În plus, Elcen a avut în 2007 bilanţ economic pozitiv, a făcut beneficii, deci nu pot da vina pe datoria de 745 de milioane de lei pe care RADET o are la Elcen şi care e plătită eşalonat“, a declarat Tudor Popescu, director în cadrul Primăriei Capitalei.

Ion Voicu, director adjunct al RADET, a confirmat şi el avaria de la magistrala CET Sud, dar spune: „am primit promisiuni de la CET Sud că va fi remediată până diseară la 10.00-11.00 (aseară - n.r.) şi se va reumple instalaţia cu apă“.

„Nu e vorba de nicio avarie, ci de gaze, care sunt repartizate pe cele cinci centrale, după posibilităţi“, susţine Octavian Gheorghe, purtător de cuvânt al Elcen. Acesta i-a contrazis categoric pe reprezentanţii primăriei şi ai RADET, dar n-a fost în măsură să explice pe ce criterii a ales Elcen să oprească furnizarea căldurii numai la cartierele amintite şi nu în tot oraşul.

„De vină e guvernul“

„Guvernul să le explice oamenilor de ce nu au căldură“, este de părere Tudor Popescu, care spune că de vină ar fi guvernul, că nu a mutat centralele termice din curtea Ministerului Economiei în subordinea primăriilor, cum prevedea programul de guvernare din 2005. Consumatorii afectaţi de lipsa căldurii n-au nicio alternativă în prezent, fiind prinşi la mijloc în războiul dintre cele două instituţii.

ISTORIC

Datorii vechi, războaie anuale Datoriile istorice ale RADET către Elcen sunt scoase în faţă în fiecare toamnă, când e vorba să se umble la vana de căldură a bucureştenilor. Deşi majoritatea oamenilor îşi plătesc întreţinerea în mod curent, regia de termoficare are, din anii ’90, datorii şi penalităţi la aceste sume, în valoare de peste 700 de milioane de lei. De ani buni se discută despre ele, dar municipalitatea n-a luat până acum măsuri ferme pentru rezolvarea situaţiei. La ele contribuie şi guvernul, prin neplata la timp a subvenţiei de căldură. În 2008, de exemplu, executivul nu a achitat niciun leu în contul primăriei, pentru subvenţii. Totuşi, un producător de anvergura Elcen n-ar trebui să stea în aceste sume când e vorba să-şi facă stocurile de combustibil pentru iarnă. Însă, de fiecare dată când Elcen vrea să demonstreze cine e jupânul cu putere absolută asupra robinetului, opreşte discreţionar căldura, fără să-i pese că la capătul ţevii se află consumatorul final - bun platnic.

Ne puteți urmări și pe Google News