Dacă vă temeţi să nu rămâneţi fără bani pe cardurile care tocmai v-au fost furate anunţaţi banca şi solicitaţi blocarea lor chiar dacă acest lucru va fi destul de costisitor în unele cazuri.
Furtul sau pierdutul portofelului în care aveţi bani şi mai ales carduri, fie ele de debit sau de credit, vă poate costa mai mult decât aţi anticipat. Acest lucru se întâmplă dacă aveţi carduri la bănci care taxează foarte mult blocarea sau reemiterea acestora.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Marius Prund plecat într-un miniconcediu la mare pentru a mai scăpa de tensiunea serviciului. Numai că în acel weekend relaxarea a trecut pe planul doi după ce s-a trezit că i-a fost furată de pe plajă geanta în care avea toate actele şi portofelul cu bani şi carduri.
Plăteşti acum, ajung peste două săptămâni
A sunat imediat pentru a le bloca, de teamă să nu-i fie cheltuiţi banii de pe ele. "Am sunat de pe un fix la call-centerul băncii, le-am spus ce fel de carduri de debit am şi că vreau să le blochez pentru că mi-au fost furate. Mi s-a spus din start că pentru tipurile mele de carduri trebuie să plătesc 50 de euro pentru unul şi 160 de lei pentru celălalt", ne-a povestit Marius.
Discuţia nu a durat mult, mai ales după ce au fost făcute verificările de rigoare, Marius a cerut şi reemiterea acestora ştiind că nu-l costă mai mult de 50 de lei acest lucru.
"După ce le-am solicitat refacerea cardurilor a trebuit să mai aştept o săptămână sau două pentru a le primi", a mai spus Prundea.
Costuri mari pentru reemiterea de urgenţă
Nu puţine sunt cazurile în care băncile cer sume extraordinar de mari pentru pierderea cardului, deteriorarea sau furtul acestuia. Se consideră că este vina clientului şi prin urmare acesta trebuie să plătească efortul băncii. La UniCreditŢiriac dacă vreţi să vă blocheze temporar cardul de debit acest lucru se face fără niciun cost suplimentar.
În schimb, blocarea permanentă a plasticului indiferent de marca acestuia costă 10 euro, iar dacă este unul internaţional, se percep 50 de euro, comision MasterCard. Mai mult, înlocuirea lui în regim de urgenţă poate ajunge la 150 de euro.
La BRD, dacă vreţi să vă înlocuiţi cardul, vă costă între 20 şi 50 de lei, doar cele Gold sunt gratuite, asta în România. Peste hotare taxa este de până la 225 de dolari.
Austriecii de la Raiffeisen percep pentru blocarea cardului fie că este în euro, dolari sau lei, 40 de euro, dacă acestea sunt MasterCard. Puţine carduri sunt scutite de respectiva taxă.
La Bancpost, taxa de blocare în regim Visa este aproximativ la fel ca la băncile prezentate anterior, numai că este în moneda americană. Aici comisionul este de 60 de dolari/lună sau echivalentul în lei conform cursului de la BNR. "Mi s-a spus că pentru tipurile mele de carduri trebuie să plătesc 50 de euro pentru unul şi 160 de lei pentru celălalt.", MARIUS PRUNDEA, turist păgubit
GREŞELI IEFTINE
Bănci care cer bani puţini pentru blocare
CEC Bank este una dintre băncile care nu taxează pierderea cardului indiferent de felul acestuia, Visa sau MasterCard. În schimb, înlocuirea lui vă costă 5 lei, dacă se face în România, în regim de urgenţă.
În străinătate, pentru Visa serviciul nu se aplică, iar pentru MasterCard se taxează cu 120 de euro. La BCR, pentru un Visa Electron preţul de înlocuire este de 5 lei, iar cel de blocare zero lei. Aceleaşi comisioane sunt practicate şi pentru BCR Maestro.
Reprezentanţii ING Bank ne-au spus că înlocuirea cardului costă în funcţie de marca acestuia. Adică undeva între 28 şi 50 de lei. Numai pentru Visa Clasic în euro banca percepe un comision de 14 euro.
Banca Transilvania cere 9,5 lei pentru un card de debit pierdut, furat sau deteriorat din vina clientului. Bani sunt luaţi de creditor pentru emiterea noului card şi al PIN-ului.
Mult mai ieftin, dar tot bani daţi în plus sunt, este şi la OTP Bank, unde blocarea se taxează cu 3,5 lei şi crearea unui nou "plastic" vă mai ia alţi 5 lei.
Dacă îl vreţi în regim de urgenţă, pe lângă cei 5 lei de reemitere mai daţi încă 5 lei. Pentru cardurile Visa de la Piraeus Bank, instituţia nu cere niciun ban în cazul în care acesta v-a fost furat şi cereţi blocarea lui, ne-au declarat reprezentanţii băncii.