Blenderul a devenit un aparat electrocasnic indispensabil în orice bucătărie modernă. Acesta este foarte util pentru a scurta procesul de pregătire a anumitor preparate, de a îmbunătăți rezultatul final al unor mâncăruri pe care le gătești de ceva timp, dar și pentru a mânca diversificat și mai sănătos prin includerea mai multor fructe și legume în alimentație.
Un smoothie bogat în fructe dulci și aromate, cu o textură fină, poate fi consumat pe post de mic-dejun sau ca gustare. O supă cremoasă de legume cu câteva crutoane crocante este perfectă pentru o cină hrănitoare și dietetică. Dar acestea sunt numai două dintre cele mai populare preparate care se realizează cu ajutorul blenderului.
Potrivit producătorului de blendere Beko, un blender este foarte util pentru pregătirea maionezei, piureurilor, sosurilor, dressing-urilor pentru salată, băuturilor reci precum shake-uri, frappe-uri, cocktailuri, sau mărunțirea nucilor. Este un aparat electrocasnic de-a dreptul cameleonic, motiv pentru care este și atât de popular. Așa că nu trebuie să îți lipsească din bucătărie.
Pe piață există două mari categorii de blender: blenderele de mână și blenderele verticale, fiecare dintre ele având avantaje și dezavantaje, în funcție de ce vor fi puse să facă.
Tipul preparatelor pe care le pregătești la blender
Tu ce tipuri de preparate pregătești cu ajutorul blenderului? Este foarte important să te gândești la mâncărurile pe care obișnuiești să le faci frecvent utilizând blenderul. De asemenea, îți recomandăm să ai în vedere și alte preparate care se pot realiza cu ajutorul acestuia, și pe care poate îți dorești să le introduci în lista de rețete pentru familia ta. Ia în considerare și ce alte tipuri de operațiuni poți executa în bucătărie utilizând blenderul. Acesta poate face mai mult decât să mixeze și să paseze. Folosind blenderul poți obține făină din diferite tipuri de nuci, poți face unt de arahide sau sparge gheață.
Blenderele verticale sunt mai puternice decât cele de mână. Au calitatea și de a fi mai stabile și de aceea pot fi utilizate pentru spargerea sau mărunțirea unor ingrediente mai dure cum sunt: nucile, semințele, fructele înghețate, legumele rădăcinoase sau unele tipuri de cereale, precum fulgii de ovăz, care pot fi transformați în făină.
Un blender vertical este recomandat pentru:
• Piureuri; • Supe creme; • Sosuri; • Smoothie-uri și înghețată pe bază de fructe congelate; • Shake-uri; • Băuturi cu gheață: frappe-uri și cocktail-uri; • Unt de arahide, migdale, caju; • Tahini; • Lapte vegetal; • Pateu; • Unt aromatizat cu ierburi; • Aluat pentru clătite.
Blenderele de mână îți oferă mai multă flexibilitate în bucătărie, deoarece permit pasarea și mixarea direct în recipientul în care gătești, însă nu sunt la fel de puternice precum cele verticale. Asta nu le face mai puțin eficiente, atât timp cât le utilizezi pentru preparatele potrivite. Cu siguranță îți este mai comod să pasezi legumele pentru supă sau cele pentru piure direct în vasul în care au fiert.
Un blender de mână poate fi utilizat cu succes pentru: • Supe; • Piureuri; • Dressing-uri pentru salate; • Smoothie-uri din fructe proaspete; • Frișcă; • Maioneză; • Humus; • Salată de vinete; • Fasole bătută.
Ca regulă generală de utilizare, atunci când vrei ca o anumită mâncare sau băutură să fie foarte fină, cel mai bine este să folosești blenderul vertical, deoarece puterea sa sporită va permite omogenizarea perfectă a ingredientelor indiferent cât sunt de dure.
Numărul porțiilor pe care le gătești de obicei
Atunci când pregătești supe, piureuri sau alte tipuri de preparate care necesită pasăre, trebuie să te gândești la cantitate când vine vorba de utilizarea blenderului. Pentru porții puține, 1-2, poți utiliza un blender vertical, însă când ai o familie cu mai mulți membri sau dorești să gătești pentru câteva zile în avans, un blender de mână reprezintă cea mai bună soluție.
Când vrem să mixăm cantități mai mari de mâncare într-un blender vertical este necesară umplerea recipientului de câteva ori până reușim să pasăm totul. Trebuie să recunoaștem că nu este deloc comod, implică un consum mai mare de timp și este și mai greu de curățat odată ce ai terminat de lucru. În schimb, un blender de mână este ideal pentru a mixa ingredientele direct în vasul în care acestea s-au fiert.