Bitcoin nu ar trebui să influențeze economia globală. Previziunile specialiștilor

Sursa foto: Pixabay

Bitcoin este folosit în scopuri pur speculative și nu este utilizat în viața de zi cu zi a gospodăriilor și a întreprinderilor. Astfel, fluctuațiile sale nu au niciun impact asupra economiei globale, susțin unii analiști financiari.

Bitcoin a atins, recent,  pragul de 60.000 de dolari, cea mai mare creștere din iarna anului 2020. Conform platformei de criptografiere CoinGecko, valoarea tuturor bitcoin-urilor aflate în circulație a depășit în luna februarie 2.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în ultimii doi ani. Cele mai mari fonduri tranzacționate la bursă (ETF) de bitcoin au înregistrat o creștere clară a interesului în ultima săptămână.

Bitcoin nu este monedă. De ce nu ar trebui să influențeze economia globală

Sursă foto: dreamstime.com

Cu toate acestea,  creșterea spectaculoasă a acestei criptomonede nu ar trebui să influențeze direct economia globală. Sylvain Bersinger, economist-șef la Asterès, afirmă că avansul prețului bitcoin nu are niciun impact asupra economiei reale pentru că, în realitate, nu privește decât microcosmosul speculatorilor, potrivit BFM TV.

„Bitcoin este „un activ (și nu o monedă) folosit în scopuri pur speculative și nu este utilizat în viața de zi cu zi a gospodăriilor și a întreprinderilor. Prin urmare, fluctuațiile sale nu au niciun impact asupra variabilelor macroeconomice (creștere, șomaj, inflație, de exemplu)”, se arată în document. „Prin urmare, faptul că bitcoin valorează 1 dolar sau 1 milion de dolari este important doar pentru speculatorii care îl dețin, care își văd averea crescând sau scăzând în funcție de fluctuațiile prețului”, s-a exprimat economistul Sylvain Bersinger, potrivit sursei citate.

În opinia analistului fracez, creșterea bruscă a prețului Bitcoin reduce, de fapt, utilizării sale ca monedă, deoarece valoarea unei monede constă parțial în stabilitatea și predictibilitatea valorii sale viitoare. Este puțin probabil ca Bitcoin să înlocuiască monedele existente, deoarece nu oferă nicio inovație utilă în comparație cu mijloacele de plată existente.

O pizza cu 10.000 de Bitcoins. Criptomoneda valorează acum o avere

Sursă foto: dreamstime.com

Moneda  digitală creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto. Numele „creatorului” Bitcoin este, în realiate,  un pseudonim care a creat această monedă care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară.

La început valoarea Bitcoin era negociată de utilizatori, iar prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoins. În prezent, prețul Bitcoin este de  43.194,90 USD.