Bisturiul, scos la pensie

Operaţiile minim invazive iau locul celor clasice, cu tăieturi mari. Deocamdată, doar în centrele universitare.

Tehnicile minim incisive prin care se operează afecţiuni precum ulcerele, polipii intestinali, fibroamele uterine, rupturile de ligamente câştigă teren în faţa operaţiilor clasice, care presupun tăieturi mari, sângerare, o perioadă de spitalizare mai mare şi o recuperare mai greoaie.

Tehnologia modernă permite acum chirurgilor să investigheze mai bine organismul cu ajutorul unor camere de luat vederi pe care le pot introduce în organism, dar şi să taie mai cu precizie cu ajutorul instrumentelor minuscule, de ultimă generaţie. Câştigul major al noilor tehnici este al pacientului, care are dureri mai mici, poate pleca mai repede din spital şi nu rămâne cu cicatrice vizibile.

Dintre aceste tehnici, ultima care a pătruns în România de curând este toracoscopia. Aceasta vindecă malformaţiile pieptului, de care suferă mii de copii. Sternul, îndreptat cu lame de oţel

Noua tehnică, numită şi procedeul Nuss, a fost aplicată la Spitalul Militar Central din Bucureşti acum câteva săptămâni, când au fost operaţi şase pacienţi diagnosticaţi încă din copilărie cu malformaţia de „piept înfundat“.

„Printr-un sistem optic s-a vizualizat întâi cavitatea toracică. Apoi, s-a introdus o lamă dintr-un oţel inoxidabil, chiar în spatele sternului, şi s-a manevrat în aşa fel încât sternul să poată fi adus la poziţia lui normală“, ne-a explicat doctorul Constantin Grozavu, specialist în chirurgie toracică la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Dacă operaţia clasică de corectare a „sternului înfundat“ (groapă în piept) dura patru-şase ore, cea minim invazivă nu depăşeşte 40 de minute. „Pacienţii stau în spital numai trei-patru zile şi se recuperează foarte repede. După şase săptămâni, pot merge inclusiv la sală“, explică doctorul Grozavu. După ce remodelează sternul, lamele introduse minim invaziv se extrag. Procedeul Nuss aduce pacienţilor numeroase beneficii în plan estetic şi psihic şi îi ajută să se integreze mai uşor în societate.

Dacă acum douăzeci de ani tehnicile care presupun incizii de câţiva centimetri erau mai rar folosite în spitalele de la noi, în ultimii trei ani numărul intervenţiilor practicate prin aceste tehnici a crescut. Dotări au în special centrele universitare. În ciuda faptului că o astfel de aparatură ar fi extrem de utilă spitalelor de copii, acestea sunt cel mai puţin dotate cu tehnologie modernă.

Intervenţiile făcute cu endoscopul ori cu laparoscopul sunt mai puţin traumatizante pentru pacienţi şi permit, totodată, efectuarea biopsiilor.

În cazul unei endoscopii, medicul pătrunde cu o cameră de luat vederi şi cu instrumente specifice prin orificiile naturale ale organismului. „Se pot opera ulcere ori cancere gastrice, dar şi polipi genitali ori fibroame uterine“, explică medicul internist Doru Cristian Gavrilă.

În categoria intervenţiilor endoscopice intră, de exemplu, colonoscopia. Aceasta permite o bună vizualizare a intestinelor, ceea ce ajută la diagnosticarea formaţiunilor tumorale. Chirurgii fac incizii minuscule Operaţiile laparoscopice presupun efectuarea unor incizii mici, de maximum doi centimetri, şi pot fi folosite pentru afecţiuni digestive, ale plămânilor, coloanei (hernia de disc), genunchilor ori pieptului.

Artroscopia, bronhoscopia şi toracoscopia sunt câteva dintre metodele laparoscopice.

„Rupturile de menisc sau de ligament încrucişat pot fi rezolvate eficient cu ajutorul artroscopiei. Se fac incizii mici de-o parte şi de alta a ligamentelor rotuliene. Printr-una dintre incizii se introduce aparatul de filmat, prin cealaltă «un stick» cu care se împing diverse formaţiuni“, explică ortopedul Gheorghe Burnei. Un pacient operat astfel poate să se mişte la două ore de la operaţie, în timp ce unul operat clasic poate sta imobilizat între şapte săptămâni şi două luni.   Nu doar tehnicile minim invazive încep să înlocuiască operaţiile clasice, ci şi chirurgia la distanţă, asistată de calculator. Un pacient dintr-un oraş mic poate fi operat de un chirurg aflat la mii de kilometri distanţă. TESTIMONIAL „Oboseam după 10 minute de sport“ Aurelian Şchiopu, unul dintre pacienţii operaţi printr-o tehnică minim invazivă (toracoscopie), s-a putut ridica după câteva ore de la operaţie. Dacă prin tehnica clasică operaţia dura şi cinci ore, cea nouă ţine în jur de 40 de minute.

„M-am interesat de ani întregi de această tehnică, însă în afară costa 15.000 de euro. Într-o zi, medicul Constantin Grozavu m-a sunat şi mi-a spus că mă poate opera. M-am bucurat pentru că după zece minute de sport oboseam. Din cauza pieptului, avea de suferit şi inima“, povesteşte băiatul în vârstă de 22 de ani.