Incidente la sfinţirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Vatra Luminoasă, oficiată de PF Daniel
- Alexandra-Livia Dordea
- 8 mai 2011, 19:26
Credincioşii care au venit, în această dimineaţă, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul bucureştean Vatra Luminoasă s-au îmbulzit şi au încercat să forţeze gardurile de protecţie pentru a putea ajunge în lăcaşul de cult la slujba de sfinţire oficiată de Patriarhul Daniel.
Câteva sute de persoane participă la slujba de sfinţire a bisericii din cartierul Vatra Luminoasă. În momentul în care credincioşii prezenţi la slujbă au fost lăsaţi să intre în biserică, mulţi au dorit să ajungă în lăcaşul de cult, moment în care s-a produs o îmbulzeală. În urma incidentului, unei femei i s-a făcut rău, iar o alta a căzut pe jos, împinsă de cei care forţau gardurile de protecţie pentru a ajunge în biserică. Jandarmii aflaţi la faţa locului au reuşit să refacă gardul de protecţie, iar un echipaj medical i-a acordat îngrijiri medicale femeii căreia i s-a făcut rău. Majoritatea celor care au venit la slujbă au rămas în zona împrejumuită cu garduri de protecţie.
Patriarhul Daniel: "Noi am oferit daruri pământeşti şi primim daruri cereşti" "Slujba a fost oficiată de către patriarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a sute de credincioşi, la finalul ceremoniei, Patriarhul rostind un cuvânt de învăţătură în care a arătat, printre altele, că Biserica este icoana Ierusalimului ceresc.
"Biserica, aşa cum a spus Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, este cerul pe pământ. Frumoasa pictură pe care o vedem aici arată că noi nu ne rugăm niciodată singuri în Biserică, uneori chiar dacă suntem unul singur, nu suntem singuri, ci suntem împreună cu sfinţii lui Dumnezeu care se roagă necontenit în ceruri. La Liturghia lor cerească se leagă Liturghia noastră de pe pământ. Deci, cerul şi pământul împreună laudă pe Dumnezeu, de aceea Biserica este icoana Ierusalimului ceresc. Dumnezeu împreună cu îngerii şi oamenii sfinţi, este reprezentat aici pe pământ prin Biserică", a spus patriarhul Daniel.
El a subliniat că în Biserică primim daruri cereşti, sfintele, dumnezeieştile, preacuratele, nemuritoarele şi de viaţă făcătoare a lui Hristos Taine. Noi am oferit daruri pământeşti şi primim daruri cereşti, arvuna vieţii veşnice şi a evidenţiat importanţa bisericii, arătând că aici se dăruieşte iertarea păcatelor şi mântuirea.
"Biserica este locul de sfinţire al timpului şi spaţiului ca legătura timpului şi spaţiului cu Dumnezeu cel mai presus de timp şi spaţiu. Timpul pe care îl petrecem noi în Biserică nu este niciodată timp pierdut, ci timp sfinţit, timp câştigat pentru eternitate. Aşa după cum soarele se adună în spicul de grâu şi în strugurele copt, tot aşa timpul sfinţit se adună în eternitate, se înveşniceşte. Aici este locul în care ne sfinţim viaţa, aici ne botezăm, primim Mirungerea aici primim Sfânta Împărtăşanie, în Biserică ne cununăm, în Biserică primim vindecarea păcatelor prin Taina Spovedaniei, prin Taina Sfântului Maslu, aici primim arvuna vieţii veşnice, de aceea Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic. Aici se dăruieşte iertarea păcatelor şi mântuirea. Nicio instituţie în lumea aceasta în afară de Biserică nu poate dărui iertarea păcatelor şi arvuna vieţii veşnice, deci Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta", a mai precizat patriarhul.
Slujba de sfinţire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată de patriarhul Daniel. Noua biserică, un monument arhitectural Biserica Vatra Luminoasă din sectorul 2, cu Hramul "Adormirea Maicii Domnului", este sfinţită astăzi, de un sobor de preoţi, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a primarului Neculai Onţanu. Noua biserică din cartierul Vatra Luminoasă este un monument al arhitecturii, fiind împodobită cu sute de picturi de o rară frumuseţe reprezentând scene biblice din Noul şi Vechiul Testament şi având o lucrare reprezentând "Adormirea Maicii Domnului" de cele mai mari dimensiuni dintre toate lăcaşele de cult din Bucureşti. Cu această ocazie, potrivit tradiţiei creştine, vor fi împărţite peste 10.000 de bucăţi de pânză sfinţită special, folosită la târnosirea noului lăcaş de cult, tuturor enoriaşilor care vor să fie protejaţi de Dumnezeu şi ocrotiţi de boli. Preţioasa pânză este sfinţită în slujba religioasă specială, când preoţii o îmbibă cu agheasmă mare de la Bobotează, ceară de albine şi miresme binefăcătoare. După terminarea serviciului religios oficiat de soborul de preoţi condus de Preafericitul Părinte Daniel, se va permite miilor de enoriaşi - chiar şi femeilor - trecerea prin sfântul altar, acesta fiind singurul moment când normele bisericeşti încuviinţează accesul lor în acest spaţiu sfânt.