Biserica poloneza da ultima batalie cu comunismul

Proaspat-numitul arhiepiscop de Varsovia recunoaste ca a colaborat cu politia politica comunista si demisioneaza.

Arhiepiscopul de Varsovia, detinatorul uneia dintre cele mai importante functii in ierarhia Bisericii Catolice din Polonia, a demisionat duminica, la numai trei zile de la ocuparea inaltei demnitati ecleziastice, dupa ce a recunoscut ca a colaborat cu Sluzba Bezpieczenstwa (SB), temuta politie politica a regimului comunist.

Cu numai cateva ore inainte de ceremonia oficiala de investitura, care ar fi trebuit sa aiba loc cu mare pompa in catedrala din capitala poloneza, Stanislaw Wielgus, 67 de ani - numit vineri in postul de arhiepiscop - a renuntat la functie, aparent, la cererea expresa a Vaticanului.

Demisia sa si recunoasterea publica a colaborarii cu Securitatea comunista pune capat unei controverse care a bulversat Polonia in ultimele doua saptamani. Deznodamantul acestui ultim episod al intarziatei lustratii poloneze arunca insa o noua pata asupra imaginii ierarhiei catolice din aceasta tara.

Considerata cel mai important bastion al luptei impotriva comunismului, Biserica poloneza se vede nevoita in ultima perioada sa admita ca a avut in randurile sale tradatori si chiar agenti ai aparatului represiv comunist.

A negat pana in ultimul moment

Wielgus - care conform dezvaluirilor din presa a fost antrenat ca agent al SB - si-a recunoscut „colaborarea”, vineri, la scurt timp dupa ce fusese investit ca arhiepiscop de Varsovia, intr-o ceremonie restransa, rezervata inaltilor prelati ai bisericii.

Spre surprinderea multor polonezi si - aparent - si a Sfantului Scaun, Wielgus a admis ca a fost „colaborator” al SB imediat dupa preluarea tehnica a functiei, cu toate ca, timp de 15 zile, a respins cu vehementa acuzatiile ce i-au fost aduse in presa. Intarziata „mea culpa” a fost determinata de rezultatele unei anchete interne a Bisericii Poloneze care, pe baza documentelor din arhiva comunista, a concluzionat ca Wielgus „a colaborat” cu serviciile secrete ale dictaturii.

Documentele, publicate de „Gazeta Polska”, saptamanalul aflat la originea dezvaluirilor, arata insa ca Wielgus a fost recrutat de politia politica in timpul studentiei, a fost antrenat ca agent si si-a oferit serviciile de informator timp de 20 de ani.

„Razbunarea” comunistilor

Cu toate ca in comunicatul prin care anunta anularea ceremoniei de investitura, Nuntiatura Apostolica de la Varsovia a precizat ca lui Wielgus „i s-a cerut demisia”, Vaticanul a evitat sa faca referiri directe la vina acestuia, preferand sa comenteze situatia Bisericii din Polonia.

In viziunea Sfantului Scaun, Biserica Catolica poloneza este supusa mai degraba unei „razbunari din partea celor care au persecutat-o”, decat unei „cautari sincere a transparentei si adevarului”. „Valul de atacuri impotriva Bisericii Catolice din Polonia are aspectul unei stranii aliante intre cei care au persecutat Biserica in trecut si alti adversari ai acesteia”, a declarat Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.