Biserica Ortodoxă ia atitudine față de opera murală realizată pe peretele Facultății de Arte din Timișoara unde Sfântul Gheorghe apare împușcat de balaur. Lucrarea este o replică la cea realizată de un grup de artiști din București, pe un perete din Piața Sfântul Gheorghe, și care, la presiunea cetățenilor din zonă, a fost șters, de Ziua Europei, pe 9 mai.
O lucrare murală în care a fost inversată povestea Sfântului Gheorghe omorând balaurul, și în care personajul biblic este pictat în timp ce e împușcat de balaur, a fost realizată în cadrul StudentFest pe unul din pereții Facultății de Arte din Timișoara. Potrivit inițiatorilor evenimentului, s-a dorit o replica la graffiti-ul din București cu Sfântul Gheorghe, șters de Ziua Europei. Oamenii au reclamat faptul că opera ar fi ”tulburătoare și neortodoxă”.
Lucrarea are aproximativ 20 metri părtrați. Autorul lucrării este Irlo, unul din realizatorii operei murale șterse în Capitală - grupul artistic artistic NOM Crew - Obie Platon, Irlo si Kero. Acesta a fost invitat la Timișoara când încă nu apăruse scandalul din București. Ulterior, a fructificat contextul și a realizat o replică la ceea ce a fost șters la cererea Bisericii Române. ”Lucrarea e un răspuns la acțiunea bisericii / comunității care au șters-o”, a declarat Radu Popovici, unul din organizatorii secțiunii de Grafică din cadrul StudenFest 2015.
La două zile după inaugurarea picturii de pe Facultatea de Arte din Timișoara, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au reacționat. Ei spun că arta nu ar trebui să lezeze credința semenilor. Și au recomandări, pentru artiștii creștini, despre cum să abordeze chestiuni legate de religie în operele lor. ”Biserica nu îngrădește dreptul la liberă expunere prin cuvânt sau prin intermediul artei, nu impune oamenilor de artă reguli privind creațiile lor și nu poate să dispună de spațiul vreunei instituții de cultură și de artă. Noi îi îndrumăm pe oamenii de artă creștini să promoveze imaginile bisericești conform erminiei picturii bizantine, iar pe cei necreștini să nu aducă atingere sentimentelor religioase ale necredincioșilor, indiferent de credința pe care aceștia o mărturisesc. Credința în Dumnezeu a fost singurul scut al timișorenilor în Decembrie 1989 și am dori ca în numele acestei credințe, pe care o mărturisim de 2000 de ani și în care au fost educate generații întregi de fii ai neamului nostru românesc, să păstrăm spațiul public cât mai nealterat de idei și fapte care aduc atingere oricărei convingeri religioase a celor care locuiesc în aceast cetate”, a declarat Lucian Florea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei. (Foto: Adrian Pîclișan)