Biserica Catolica este "unica Biserica a lui Cristos"

Biserica Catolica este "unica Biserica a lui Cristos"

Vaticanul a revendicat titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Cristos" pentru Biserica Catolica intr-un document publicat ieri, care risca sa relanseze vii controverse cu alte confesiuni crestine, scrie AFP.

Documentul Congregatiei pentru doctrina credintei reafirma tezele deja dezvoltate intr-un text publicat pe 5 septembrie 2000, „Dominus Iesus”, ce a starnit polemici mai ales in randul protestantilor, care nu sunt considerati membri ai unor adevarate „Biserici”.

Cu siguranta, se adauga in text, se gasesc in afara Bisericii Catolice „numeroase elemente de sanctificare si de adevar”. Dar Bisericile orientale (ortodoxe) care nu il recunosc pe Papa drept urmas al lui Petru sufera de „o lipsa” si nu sunt decat „biserici particulare”, in timp ce „comunitatile protestante”, care dezvolta o alta conceptie a euharistiei si a sacerdotiului, „nu pot fi numite Biserici”, se mai spune in acelasi text.

Vaticanul subliniaza insa ca dialogul ecumenic „constituie una dintre prioritatile Bisericii Catolice”. „Totusi, pentru ca dialogul sa fie cu adevarat constructiv, este necesara credinta in identitatea religiei catolice”, se adauga in text.

Patriarhia romana: dialogul teologic risca sa fie compromis

Patriarhia Romana se arata ingrijorata de declaratia recenta a Bisericii Catolice, potrivit careia ar fi "unica si adevarata Biserica a lui Cristos", apreciind ca declaratii de acest fel constituie un impediment la adresa dialogului teologic.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax ca documentul la care se face referire este un act intern al Bisericii Catolice, iar problemele mentionate in acesta nu sunt noi.

"Privim cu ingrijorarea unele dintre afirmatiile facute in documentul Bisericii Catolice, mai ales ca acestea pun piedici dialogului teologic dintre Biserici, mai ales ca acest dialog cunoscuse, in ultimii ani, un progres vizibil", a explicat preotul Constantin Stoica.

Totodata, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a mai spus ca documentul nu face decat sa clarifice pozitia Bisericii Catolice, dar vine intr-un moment nepotrivit, respectiv in apropierea intalnirii Comisiei mixte de dialog intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, care va avea loc la Ravenna, in Italia, intre 8 si 15 octombrie 2007.

Foc de critici asupra Vaticanului

La randul sau, Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), care reuneste peste 300 de comunitati crestine, a criticat pozitia Vaticanului care a revendicat titlul de "unica si adevarata Biserica a lui Cristos" pentru Biserica Catolica.

"Fiecare Biserica este Biserica Catolica, si nu doar o parte din aceasta. Fiecare Biserica este Biserica Catolica, dar nu in totalitatea sa", a spus Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care a utilizat cuvantul "catolic" in sensul "universal".   "Fiecare Biserica isi indeplineste catolicismul atunci cand se afla in comuniune cu alte Biserici", a adaugat secretarul general al CEB, Georges Lemopoulos, reluand declaratia facuta de membrii Consiliului la congresul care a avut loc in februarie.            Biserica protestanta si miscarea catolica contestatoare "Noi suntem Biserica" din Germania au criticat si ele documentul Vaticanului care, potrivit acestora, pune in pericol ecumenismul.

Textul denota "o lipsa profunda de capacitate de relativizare a propriului punct de vedere" si constituie "o ofensa la adresa ecumenismului", conform presedintelui Consiliului Bisericilor Evanghelice din Germania, episcopul Wolfgang Huber.

Ne puteți urmări și pe Google News