Conform propriilor mărturisiri postate de domnul Crin Antonescu pe blog, începuturile sale revoluţionare coincid cu primele zile ale Revoluţiei din 1989. Fals! Niciunul dintre cei care au format primul Consiliu Judeţean Tulcea al Frontului Salvării Naţionale nu l-au văzut în locurile fierbinţi, în acele zile de răscruce ale istoriei. Istorie pe care domnia sa ar trebui să o predea elevilor.
Tentativa de a-i contacta pe toţi cei trecuţi pe lista primului Consiliu al Frontului Salvării Naţionale din Tulcea, 26 de persoane dacă e să scoatem numele unui preot şters cu pixul de pe foaia dactilografiată, s-a dovedit destul de anevoioasă.
Unii au emigrat în Africa de Sud sau Canada, alţii şi-au pierdut urma şi, nu puţini, au refuzat dialogul cu presa din motive personale. Unii mult prea personale... Cu toate acestea, nici unul dintre cei care au acceptat să-şi împărtăşească amintirile nu şi-a adus aminte ca ilustrul necunoscut, pe vremea aceea, Crin Antonescu, să fi captat atenţia a peste 25.000 de persoane, dacă e vorba să luăm de bună ceea ce îşi aminteşte actualul preşedinte interimar. În plus, după cum ne-au relatat cei mai mulţi dintre cei chestionaţi, "nici dacă arunci cu bani pe jos nu strângi atâţia tulceni în piaţa centrală".
Povestea lui Crin, scrisă de el însuşi
"În 1989 termină stagiatura şi devine muzeograf la secţia de istorie de la Muzeul Delta Dunării, din Tulcea," este ceea ce au citit pe site-ul actualului preşedinte interimar nu mai puţin de 44.219 de persoane, conform counter-ului official. "Schimbările din Estul Europei erau în toi, comentam toată ziua cu colegi sau cu prieteni. Acolo m-a prins Revoluţia. În 22 decembrie, după ce l-am văzut pe Dinescu la televizor, am luat-o la fugă spre centrul oraşului. Câţiva studenţi începuseră deja să scoată simbolurile de pe judeţeana de partid. Oamenii se strângeau în grupuri. Deşi nu îmi era prea clar ce se petrece, am început să strig împreună cu câţiva prieteni «Jos comunismul!». Era ceva nou pentru cei din jur. La momentul acela eu credeam că va fi ceva cam ca în Ungaria, din 56, că mişcarea va fi oprită de o intervenţie sovietică. Citisem mult despre asta", mai scrie Antonescu în secţiunea "Povestea mea", de pe site-ul personal.
Seara târziu - continuă naraţiunea pe blog - ţine primul discurs public în centrul municipiului. Oamenii adunaţi acolo cereau tot mai insistent să vorbească intelectualii: "Nu mai ţin minte nimic din ce am spus atunci. Erau acolo vreo 25.000 de oameni". Pentru un profesor de istorie, mai ales dacă îl priveşte direct şi personal, o astfel de omisiune este de neconceput. Chiar pentru, vorba unui revoluţionar "pe bune", unul care a absolvit facultatea cu "ajutorul" a doi ani de repetenţie.
"Deşi nu îmi era prea clar ce se petrece, am început să strig împreună cu câţiva prieteni «Jos comunismul!». Era ceva nou pentru cei din jur."
CRIN ANTONESCU, preşedinte interimar
Crin se laudă că, în Decembrie 89, s-a adresat mulţimii adunate în piaţa centrală din Tulcea. Nimeni nu-şi aminteşte să fi interpretat "scena balconului"!
"Minte de îngheaţă apele Dunării!"
Viorel Tinică este un personaj controversat şi respectat în egală măsură. Lider al revoluţionarilor tulceni, s-a făcut cunoscut atât pentru activitatea sa din zilele Revoluţiei din '89 cât şi pentru reacţiile nonconformiste ulterioare. Un fel de celebrul revoluţionar bucureştean Dincă-"Gogoşaru", dar din Tulcea.
EVZ: Domnule Tinică, sunteţi vicepreşedinte al Ligii Revoluţionarilor Tulceni. Ce ştiţi despre activitatea lui Crin Antonescu în zilele Revoluţiei, la Tulcea?
Viorel Tinică: Nimic!
Bine, dar el susţine că a fost printre primii revoluţionari din urbe...
Minte, domnule, minte de îngheaţă apele Dunării. Nici gând să fie cu noi. Nu l-a văzut nici iarba verde!
Dar el scrie negru pe alb că a vorbit în faţa a peste 25 de mii de oameni adunaţi în piaţa centrală din Tulcea, oameni care strigau să vorbească intelectualii...
Domnule, să nu mai vorbească prostii, să vină la Tulcea, că n-a mai pus demult piciorul pe aici, să dea ochii cu noi, revoluţionarii din Decembrie '89. Minte şi n-are nici faţă de preşedinte.
Dar măcar aveţi idee unde era actualul preşedinte interimar în zilele acelea?
De unde să ştiu? Poate era pe sub o masă, pe sub un scaun, undeva...
" Nu mai ţin minte nimic din ce am spus atunci. Erau acolo vreo 25.000 de oameni."
CRIN ANTONESCU, preşedinte interimar al României, într-o "destăinuire-postare" pe site-ul personal
Crin Antonescu nu se regăseşte, nici oficial şi nici neoficial, pe vreo listă a CFSN Tulcea
"Avea o vehemenţă zglobie şi lejeră"
Bectaş Cadâr a fost, după cum spune chiar el, din prima clipă în miezul evenimentelor din decembrie '89. A făcut parte din primul Consiliu al Frontului Salvării Naţionale din Tulcea.
EVZ: Domnule Bectaş, aţi fost extrem de activ în acele zile de decembrie...
Bectaş Cadâr: Da, aşa este, mai ales că am primit şi misiunea de a supraveghea la calitatea apei în municipiu, ştiţi ce se spunea despre teroriştii care otrăvesc fântânile... Azi poate părea amuzant, dar atunci luam totul în serios.
Ce ştiţi despre prezenţa lui Crin Antonescu la Revoluţie?
Îmi aduc aminte că a fost, într- una din seri, în cadrul unui grup de tineri nemulţumiţi de faptul că se deturna, se confisca Revoluţia.
Dar l-aţi văzut adresându-se mulţimii?
De la balcon, în niciun caz nu, şi nici din altă parte nu cred. Mai precis, pot spune că am fost din prima clipă acolo, dar ce nu ştiu, nu pot să spun.
"Era un individ liber"
Domnul Sava Nicolae este profesor de muzică şi, la vremea aceea, activa în formaţia "Accent". Ceea ce a făcut să se ocupe personal de sistemul de amplificare prin care revoluţionarii se adresau poporului.
EVZ: La Revoluţie l-aţi cunoscut pe Crin Antonescu?
Sava Nicolae: Nu, îl ştiam dinainte, de la o activitate de curăţenie în bibloteci la care, aşa erau vremurile, am participat "voluntar" amândoi.
Şi cum vi s-a părut?
Păi ţin minte că, în bibliotecă, prin cotloane, am vorbit şi ceva politică. Era un tip bătăios. Pot spune că, în cazul politicii, avea o vehemenţă zglobie şi lejeră. Era un individ liber.
Dar de adresat mulţimii la Revoluţie vă aduceţi aminte?
Spune că a vorbit în faţa a 25.000 de oameni... Nu, nu îmi aduc aminte aşa ceva, eu lucram la sonorizare, nu mă uitam să văd cine şi ce vorbeşte. Dar nu-mi aduc aminte. Ceea ce pot să vă spun cu precizie este faptaul că nu aduni, în Tulcea, 25 de mii de oameni nici cu arcanul...
Cei "25.000" de tulceni în faţa cărora istoricul Crin Antonescu nu mai ştie ce discurs a rostit
CITIŢI ŞI:
- BIOGRAFIA NEROMANŢATĂ A LUI CRIN. Un chiulangiu toată viaţa | VIDEO
- BIOGRAFIA NEROMANŢATĂ A LUI CRIN. "Brânză bună în burduf de câine!" VIDEO
- BIOGRAFIA NEROMANŢATĂ A LUI CRIN. Umbra lui Crin Antonescu