Cei care preferă, atunci când pleacă în vacanţă, să stea la cort, cu siguranţă nu ştiu ce înseamnă cu adevărat acest lucru.
Potrivit unui studiu care a fost publicat în revista de specialitate Current Biology, toate formele de viață au un ritm biologic care evoluează în funcție de răsărit și apus.
Un decalaj
Cercetătorii care au efectuat studiul spun că dacă dormi la cort timp de o săptămână ți se resetează ceasul biologic, care gestionează „modelele de somn”. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că viața modernă perturbă somnul prin expunerea foarte mare la lumina electrică și mai redusă la cea a soarelui. Studiul menţionat a fost realizat cu ajutorul unui grup de oameni care au o viață normal, fiind urmărit comportamentul lor atât atunci când au fost expuși la lumina artificială, cât și când au stat la cort și s-au trezit doar la răsăritul soarelui, singura sursă de lumină în timpul serii fiind de la focul de tabără. S-a constat că există un decalaj de aproximativ două ore față de programul normal. Specialiștii au urmărit secreția de melatonina, hormonul care se ocupă în principal pentru faptul că reglează ceasul biologic. Secreția acestuia în corp este influențată de factori de stil de viață și de înaintarea în vârstă. Cea mai mare cantitate de melatonină se secretă în primii 3 ani de viață, atunci când bebelușii dorm foarte mult.