130 de ţări din întreaga lume, printre care şi România, au stins lumina sâmbătă seara de la 20.30 la 21.30, marcând Ora Pământului.
Earth Hour (Ora Pământului, n.r.) a fost marcată pe toate cele şapte continente, inclusiv în Antarctica. Astfel, peste 4.700 de oraşe s-au aliat mişcării, iar opt dintre 10 cele mai mari oraşe din lume au ales să stingă luminile, în semn de solidaritate. Peste 750 de clădiri, monumente sau locuri celebre de pe planetă au stins luminile timp de o oră, printre care London Eye, Turnul Eiffel, Times Square, Cascada Niagara, Palatul Buckingham, Castelul Schoenbrunn, Domul din Milano, Opera din Sidney, dar şi Palatul Parlamentului din Bucureşti, cetăţile Deva, Sighişoara, Suceava şi Neamţ, precum şi Coloana Infinitului, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, expuse la Târgu Jiu, anunţă organizaţia WWF care coordonează campania globală.
VEZI AICI FOTOREPORTAJ DIN ÎNTREAGA LUME 500 de biciclişti la Marşul Earth Hour Bucureştiul s-a numărat, din nou, printre capitalele lumii care au stins luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour. La 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Teatrul Naţional Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară, Hotelul Hilton şi Hotelul Intercontinental, alături de zeci de sedii de companii şi instituţii, s-au cufundat în întuneric timp de o oră. Aproximativ 500 de biciclişti au luat startul marşului în Piaţa George Enescu, de unde au plecat spre Casa Presei Libere, străbătând mai multe artere ale oraşului. Marşul Earth Hour s-a încheiat tot în Piaţa George Enescu, la ora 19:00. Începând cu ora 20:00, publicul s-a bucurat de un recital susţinut de Corul Sound, iar la 20:30 luminile Ateneului Român, ale Bibliotecii Centrale Universitare, ale Hotelului Hilton şi ale Muzeului Naţional de Artă au fost stinse timp de oră. Când toate luminile au fost stinse, Ambasadorul Earth Hour în România, Zoli Toth, a încântat publicul cu un concert Sistem 100% unplugged. Ora Pământului în ţară:
- În vestul ţării, la Arad, autorităţile locale, alături de mai multe organizaţii, au acceptat provocarea „Mai mult decât o oră pentru planetă” şi au instaurat Saptămâna Pamântului, concretizată în mai multe activităţi: ecologizarea malului Mureşului, împădurirea unei suprafeţe din Parcul Natural Lunca Mureşului şi un eveniment special, organizat sâmbătă seara, în timp ce luminile Primăriei, ale Teatrului şi iluminatul Bulevardul Revoluţiei s-au stins, la 20:30.
- La Bacău, Asociaţia Surf the Earth Project a organizat un marş al bicicletelor, după care a invitat publicul la un spectacol de teatru experimental, animat de chitări şi de jocuri energizante.
- La Bistriţa şi la Botoşani, susţinători de toate vârstele au realizat un lanţ uman, într-un cadru luminat de lumânări şi animat de chitară şi coruri de copii.
- La Braşov, la iniţiativa WWF şi a Centrului de Voluntariat, susţinătorii Earth Hour au luat parte la un marş cu lumânări pe Strada Republicii, până în Piaţa Sfatului, unde de la ora 20:00, s-a proiectat un film mut alimentat de curent generat de biciclete, urmat de un spectacol de chitări şi jonglerii cu flăcări.
- La Cluj Napoca, peste 100 de Cercetaşi s-au reunit în Piaţa Unirii, unde au avut loc ateliere dedicate soluţiilor de energie alternativă, jonglerii cu flăcări, concerte de chitară, dar şi un spectacol cu torţe.
- La Craiova, studenţii Facultăţii de Fizică au desfăşurat un marş cu candele, în centrul oraşului.
- La Roşiorii de Vede, şcolile au pregătit un spectacol de folk, iar la Roman Clubul Copiilor a găzduit o expoziţie de desene dedicată Orei Pământului.
- La Râmnicu Vâlcea, elevi a unor candele care le vor purta în seara de 26 martie. De asemenea, teatrul Ariel va pune în scenă o piesă de teatru la lumina lumânărilor.
- Oraşul Târgovişte a stins, din nou, luminile în tot oraşul. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a instalat în centrul oraşului, în Piaţa Tricolorului, un telescop, pentru ca oamenii să poată observa cum arată cerul fără poluare luminoasă.
- Stelele au fost în centrul atenţiei şi la Sighetu-Marmaţiei, unde membrii locali ai SARM au realizat măsurători ale strălucirii artificiale a cerului înainte şi după Earth Hour.
- Evenimentele organizate la Tulcea au îmbinat spectacolele de muzică şi poezie la lumina felinarelor pe scena din Piaţa Civică, cu observaţiile astronomice şi confecţionarea de felinare din materiale reciclate.
- La Turda, Primăria, alături de Slow Food Turda şi Fundaţia pentru Ecologie şi Turism Potaissa au pus în scenă un spectacol de folk şi o scenetă de teatru, toate la lumina lumânărilor.