ACTUALIZAT: 3 morţi, sute de sinistraţi şi peste 2.000 de case au fost distruse în urma inundaţiilor din ultimele zile. Puhoaile fac prăpăd în zeci de judeţe din ţară. Aseară, şuvoaiele au dat bătăi de cap ieşenilor.
Peste 95 de localităţi din 27 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea) au fost afectate de viituri, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. O bătrână din judeţul Alba a murit în urma viiturilor, la Cluj două persoane şi-au pierdut viaţa.160 de persoane au fost evacuate, din care 99 în judeţul Arad, 45 în judeţul Alba, 15 în judeţul Cluj şi una în judeţul Sălaj.
În total, au fost inundate 1.873 locuinţe şi gospodării, 1.065 hectare teren agricol, 1.928 hectare păşuni, fâneţe şi păduri, 2 kilometri de drumuri naţionale, 37 kilometri de drumuri judeţene, 91 kilometri drumuri comunale, 103 poduri şi podeţe, iar 424 fântâni au fost colmatate. Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice, au acţionat 933 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de alţi peste 670 angajaţi din cadrul structurilor M.A.I., Administraţiei Drumuri Naţionale şi a altor structuri. În total, s-a intervenit cu 502 mijloace de intervenţie, din care 332 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Cele mai afectate judeţe au fost Cluj, Alba şi Neamţ În judeţul Cluj au fost afectate 900 de locuinţe şi gospodării din 15 localităţi, 577 hectare teren agricol şi păşuni, 44,6 km drumuri judeţene şi comunale şi 129 de fântâni. Pagubele înregistrate în judeţul Alba din cauza inundaţiilor din ultimele zile se dovedesc tot mai mari, cu fiecare bilanţ nou întocmit în urma evaluărilor din teren. Astăzi, reprezentanţii ISU Alba au anunţat că au fost inundate 590 de case, 820 de subsoluri şi aproape 1.400 de anexe gospodăreşti în cele 18 localităţi afectate de inundaţii. Trei case şi trei anexe gospodăreşti au fost distruse, iar patru case au fost avariate. Noul bilanţ arată că au fost inundate peste 1.100 de hectare de culturi agricole şi 140 de hectare de fâneţe. De semenea, în urma noii centralizări, numărul de kilometri de drumuri comunale afectate depăşeşte 25. Au fost distruse două poduri şi alte opt au fost afectate, iar 19 podeţe au fost avariate. Noi inundaţii
În cursul nopţii de miercuri spre joi a continuat să plouă, iar apa scursă de pe versanţi a provocat noi pagube. Cinci case au fost avariate, alte 15 au avut subsolurile inundate, iar apa a pătruns şi în 50 de anexe gospodăreşti şi circa o sută de animale au murit înecate. Au fost inundate alte 344 de hectare de teren agricol şi 19 fântâni, un podeţ a fost distrus şi alte 21 au fost afectate. De asemenea, au fost afectaţi trei stâlpi ai reţelei electrice, iar apele revărsate au provocat noi distrugeri la drumuri. De această dată, cele mai afectate zone au fost Bucerdea Grânoasă, Măgina-Aiud, Ocna Mureş, Şard, Teiuş, Unirea, Mihalţ şi Cetatea de Baltă, dar pagube au fost înregistrate şi în Blaj şi Zlatna. (Mihaela Moraru) Inundaţii la Iaşi Pompierii ieşeni au evacuat aseară apa din trei locuinţe şi 31 de curţi. În jurul orei 21.00, pompierii ieşeni şi echipaje ale Direcţiei de Servicii Publice Municipale Iaşi au intervenit pe şoseaua Bucium şi şoseaua Bârnova pentru evacuarea apei provenită de la precipitaţii şi de la revărsarea pârâului Vămăşoaia. “Detaşamentul 1 şi 2 Iaşi au acţionat în cursul serii pentru evacuarea apei din curţile a 31 de gospodării şi trei locuinţe. Din cauza vântului un copac a căzut pe strada Aeroportului şi s-a intervenit pentru îndepărtarea lui de pe carosabil”, a declarat locotenent colonel Dan Marciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Cod roşu de inundaţie pe Prut Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe râul Prut, sector Oroftiana - Rădăuţi Prut. În acelaşi timp s-a instituit cod portocaliu pe râul Prut pe sectorul Rădăuţi Prut - Stânca Costeşti. Zona a mai fost afectată de inundaţii puternice şi acum doi ani, în 2008. Această avertizare hidrologică se va menţine până pe 28 iunie, la ora 12.00, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
În această dimineaţă, la ora 6.00, la intrarea Prutului în ţară, în punctul Oroftiana cota de pericol (650 cm) a fost depăşită cu 59 cm, iar la ora 7 dimineaţa cota era depăţită cu 63 de centimetri. Au fost inundate deja peste 150 de hectare de păşune, însă, până în acest moment, gospodăriile botoşănenilor din zonă nu sunt afectate.
Cu toate acestea, azi-noapte, 24 de persoane, dintre care şapte copii, au fost evacuate în Baranca din judeţul Botoşani, din zona indundabilă a Prutului. "Acestea se aflau la fostele proprietăţi, care au fost distruse parţial de inundaţiile din 2008, unde, pe timp de vară, îşi creşteau animale. Persoanele evacuate au plecat la locuinţele construite de autorităţi după inundaţiile din urmă cu doi ani într-o zonă fără risc de inundaţie", a declarat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, citată de Mediafax.
Pe teritoriul României Prutul are o lungime de 742 de kilometri, care aproape 40 de kilometri constituie frontiera cu Ucraina, iar 680 de kilometri frontiera cu Republica Moldova.
Prutul se varsă în Dunăre la est de oraşul Galaţi, astfel că autorităţile de la Botoşani, Iaşi şi până la Galaţi sunt în stare de alertă şi urmăresc situaţia de pe Prut, ale cărui cote sunt în continuă creştere. Averizări hidrologice Până azi la ora 16 mai pot fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie, averizează hidrologii. BAZINE HIDROGRAFICE AFECTATE: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Bega, Timiş, Barzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Jiu, Olt, Argeş, Prahova, Siret, Prut.