Revolta BIKINI! O mişcare feministă a ÎNDRĂZNIT să poarte costume de baie din două piese - Foto în articol

De la începutul lui iulie este în curs de desfăşurare ''revolta bikini'': mii de femei se îmbracă cu costume din două piese pe diferite plaje, pentru a înfrunta prejudecăţile şi a schimba mentalitatea conservatoare a societăţii.

Iniţiativa a avut startul la începutul lui iulie, la sfârşitul Ramadanului, la Seraidi, o localitate balneară puţin mai retrasă, lângă Annaba, în nordul Algeriei. Cea care a făcut primul pas a fost o fată de 27 de ani: pe Facebook ea şi-a creat un grup privat, în cadrul căruia a invitat prietene şi cunoştinţe la o întâlnire  la Seraidi, pentru a se bucura de o zi de plajă în libertate.  La acea primă dată, fetele în bikini au fost 40, dar când s-a organizat şi ''bisul'', trei zile după, la întâlnire s-au prezentat 200.

 
Rebelele algeriene se organizează foarte bine dându-şi întâlnire pe Facebook în diferite puncte ale coastei şi de fiecare dată numărul participantelor este tot mai mare. În fapt iniţiativa a luat amploare până la modul că aceste băi colective sunt din ce în ce mai dese, astfel că acum numărul participantelor a crescut la 4.000 atrăgând atenţia mediilor locale dar şi internaţionale.
 
Legea algeriană nu interzice formal să se stea pe plajă cu bikini, chiar dacă facţiunile musulmane integraliste ar vrea să interzică aceasta pentru a respecta ''valorile islamice pe plajele islamice''. Totodată, costumul din două piese este considerat imoral de o bună parte a societăţii şi mai ales de către conservatori care îl consideră o ofensă adusă pudorii. Până la situaţia difuzată de The Post Internazionale, încă din 2014 grupuri de bărbaţi s-au unit în aşa-zisele ''comitete pentru pudoare'' începând să supravegheze plajele algeriene pentru a interzice femeilor să se expună în bikini.
 
Potrivit conservatorilor, scrie Il Giornale, unica îmbrăcăminte permisă la plajă de religia islamică este ''burkini'', compus din pantaloni lungi până la glezne, o cămaşă largă şi lungă şi un văl pe cap. Tocmai pentru a fi în cotrapondere la această prejudecată îndreptată împotriva femeilor şi această limitare a libertăţilor lor, s.a născut ''rebeliunea bikini''.
 
Prevăzând reacţia grupurilor islamiste amintite, participantele s-au organizat în masă pentru a încerca să se autoprotejeze prin forţa numărului de eventualele atacuri şi violenţe. Reacţiile dezlănţuite de ''rebeliune'' au obligat vârfurile poliţiei să plaseze în locurile cu pricina agenţi pentru a apăra fetele cu ''două piese'' venite să facă baie şi plajă, de atacuri brutale împotriva ''buricelor la vedere''.
''Nu avem nicio intenţie provocatoare, a declarat tânăra de 27 de ani, promotoarea ''revoluţiei'', pentru cotidianul local Provincial.
Vrem doar să schimbăm puţin câte puţin societatea. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât obişnuind mii de persoane să vadă şi chiar să accepte ceea ce consideră încă interzis. Nu vrem să le schimbăm punctele de vedere, ci să-i facem pur şi simplu toleranţi în aşa fel încât orice femeie să se simtă liberă să îmbrace ceea ce doreşte''.