Doi fraţi din Tinca, Valentin şi Florin Puşcău, au vândut substannţe psihotrope romilor din comună. Pe 1 aprilie, procurorii DIICOT au autorizat un investigator sub acoperire
După o lună, investigatorul făcea prima tranzacţie cu aceştia, dar misiunea a continuat, ofiţerul şi colaboratorii săi lucrând sub identităţi ascunse aproape 6 luni, timp în care au descoperit că fraţii Puşcău aveau inclusiv protecţia poliţiştilor din zonă, care îi scăpaseră şi dintr-un dosar de braconaj. În rechizitoriul întocmit anul acesta pe 7 iunie şi intrat în posesia colegilor de la ziarul Bihoreanul, sub forma unui extras, procurorii DIICOT Oradea descriu felul în care fraţii Valentin şi Florin Puşcău, din satul Râpa, comuna Tinca, au intrat, pe rând, în afacerile cu etnobotanice. Primul a fost Florin care, arată martorii, ar fi făcut primele livrări de substanţe interzise în 2015. Valentin, conform propriilor depoziţii, doar îl ajuta, “în sensul că livra psihoactive consumatorilor atunci când fratele nu era acasă”. Unul dintre clienţi, salontanul Nagy Mark, venea la ei aproape zilnic ca să cumpere etnobotanice, iar de la un moment dat le-a devenit dealer, preluând “marfă” pentru a o revinde în cercul său de prieteni.
Afaceri locale
Etnobotanicele proveneau de la orădeanul Ioan Frese, condamnat la amendă penală tot pentru trafic de stupefiante într-un alt dosar al DIICOT, şi care se ocupă de trafic mai mult ca să-şi poată plăti propriul consum, spun anchetatorii. "Inculpatul este un vechi consumator de psihoactive şi, cu toate că a făcut mai multe încercări de a se opri, nu a reuşit, fiind consumator în continuare", se precizează în rechizitoriul în care Frese a fost inculpat alături de fraţii Puşcău şi de Nagy, pentru deţinere şi comerţ cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Porivit actului de acuzare, investigatorii sub acoperire au încheiat 12 tranzacţii cu fraţii Puşcău şi cu Nagy Mark. Unele s-au desfăşurat în Salonta, în localuri publice sau în parcări, altele în Râpa, unde luau marfa chiar din faţa casei în care stau cei doi fraţi. Afacerea a fost stopată pe 7 septembrie, după mai bine de 5 luni de supraveghere, printr-o operaţiune complexă a anchetatorilor. Sub supravegherea procurorului Nicolae Creivean, poliţiştii Antidrog au organizat în paralel o acţiune de prindere în flagrant a lui Ioan Frese, furnizorul fraţilor Puşcău, şi percheziţii în Râpa, acasă la traficanţi, şi în Salonta, la dealerul acestora, Nagy, toţi cei patru fiind reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior puşi sub control judiciar.
La promoţie
Conform declaraţiilor consemnate de anchetatori, consumatorii de etnobotanice au dezvăluit că au cheltuit sume imense pe marfa cumpărată de la fraţii Puşcău. Cei doi traficanţi îşi ademeneau clienţii împărţind doze “promoţional”, pentru ca începătorii să prindă gustul şi apoi să cumpere pe bani. “În rândul romilor din Tinca se ştia că inculpaţii se ocupă de comercializarea de psihoactive”, a mărturisit un tânăr din colonie, care le era client ocazional, cumpărând plicurile “prin intermediul unui prieten”. Alţi doi romi au cumpărat de la fraţii Puşcău produse de peste 7.000 lei, iar un altul a aproximat că a cheltuit pe etnobotanice peste 13.500 lei, susţinând că a ajuns dependent şi că nu de puţine ori a vândut lucruri din casă pentru a le achita doza de care avea nevoie.
Schimbare de furnizor
De departe, cel mai mult – 105.000 lei – a cheltuit, totuşi, Nagy Mark, deopotrivă consumator şi dealer al fraţilor Puşcău. Salontanul a povestit că i-a cunoscut pe cei doi prin 2014-2015, iar până în 2017 s-a aprovizionat numai de la ei, făcând „aproape zilnic drumuri până în Râpa, ca să cumpere 2-3 plicuri”. O parte era pentru consumul propriu, alta pentru prieteni. În vara lui 2017, a spus Nagy, etnobotanicele fraţilor Puşcău nu au mai fost de calitate, motiv pentru care “s-a mutat” direct la furnizorul celor doi, adică la Frese, căruia în două luni, iulie şi august, i-a mai băgat în buzunar peste 13.200 lei. De altfel, orădeanul i-a confirmat declaraţia, precizând că la rându-i şi-a cheltuit profitul pentru a-şi asigura consumul propriu.
Profit din fumuri
Cât despre cei doi fraţi din Râpa, Valentin Puşcău a pretins că s-a implicat în traficul cu etnobotanice doar din vara lui 2017, câştigând în total numai 1.500 lei, plus că fratele său, Florian, îi plătea consumaţiile făcute prin localurile pe care le frecventau împreună.La rându-i, acesta a susţinut că s-a apucat de traficul de etnobotanice abia de prin 2016, luând de la Frese cam 20 de punguliţe cu substanţe pentru fumat în fiecare lună, la un preţ de 10 lei/pungă ori 50 lei/gram. Cantitatea s-a dublat anul următor, când a crescut şi numărul clienţilor, cumpărând lunar circa 40-50 de plicuri. Cheltuielile, în jur de 3.600 lei, s-au amortizat şi a ieşit în profit, încasând, după spusele sale, cam 18.000 lei.
Suma nu corespunde deloc adevărului, zic procurorii, care au calculat că a câştigat mult mai mult. Doar în perioada martie - septembrie 2017, spun ei, cât a durat supravegherea grupului, Florin Puşcău a încasat 37.970 lei, fratele său, Valentin, a vândut etnobotanice de 16.285 lei, salontanul Nagy Mark a câştigat 6.080 lei iar orădeanul Ioan Frese 16.290 lei.
Pentru suma respectivă, în total peste 76.000 lei, anchetatorii au pus sechestru pe toate bunurile celor patru inculpaţi şi au cerut instanţei ca, în cazul unei condamnări, să dispună confiscarea banilor prin executarea silită a traficanţilor. În cazul fraţilor Puşcău au de unde, căci la percheziţii poliţiştii au ridicat din casa acestora 26.990 lei şi aur de circa 7.000 lei, semn că afacerea a fost suficient de profitabilă...
Şpagă în... peşte
Odată cu fraţii Valentin şi Florian Puşcău, în colimatorul procurorilor au intrat şi doi poliţişti, Ionică Ionele, şeful Postului de Poliţie Tinca, şi ajutorul său, Florin Sălăgean, bănuiţi că ar fi închis ochii la afacerile traficanţilor. Indiciile au apărut din interceptări telefonice ce arată că la un moment dat, când unul dintre fraţi fusese prins la braconaj, ca să-l scape de dosarul penal poliţiştii i-au cerut „cotizaţii” în natură, şi anume peşte. “Nu cred că poliţiştii n-au ştiut că au atâţia consumatori de etnobotanice în zonă, în condiţiile în care aceştia mergeau la fraţii Puşcău după doze ca şi cum ar fi mers la birtul din sat, să bea o cinzeacă”, au povestit anchetatorii colegilor de la Bihoreanul.
Ambii subofiţeri au fost daţi pe mâna Parchetului Bihor, pentru suspiciuni de corupţie. În timpul cercetărilor, traficanţii au fost audiaţi ca martori denunţători, recunoscând că i-au mituit pe poliţişti. De altfel, dosarul de braconaj a şi fost închis de Parchetul Salonta în baza referatului întocmit de cei doi poliţişti, procurorii dispunând renunţarea la urmărire penală. Nu la fel s-a întâmplat cu cei doi subofiţeri, trimişi în judecată în luna martie, pentru luare de mită.