Cel mai bun tratament este prevenția, spun specialiștii în științe medicale prezenți la primul Congres al Rețelei Internaționale de Transplant, susținut în Turcia.
Una dintre marile personalități prezente la acest eveniment, Prof. Dorry Segev, șef de catedră chirurgie la prestigioasa Universitate John Hopkins USA, a explicat necesitatea implementării la nivel mondial al programului Big Data.
Această bază de date are rolul de a aduna informații despre pacienți din toate colțurile lumii, iar datorită acestora „putem anticipa și acționa în timp util asupra unor complicații majore”. Mai mult, această bază de date medicale poate cuantifica șansele de reușită asupra unor proceduri atipice, precum transplantul renal între donator infectat cu HIV și receptor infectat cu HIV. De asemenea, Prof. Dorry Segev este primul chirurg din lume care a realizat acest tip de transplant.
„Când te uiți la șansele crescute de supraviețuire asupra unei intervenții atipice, viziunea asupra intervenției se schimbă. De asemenea, cunoașterea unor potențiale complicații și șansele ca ele să se producă sunt decisive în supraviețuirea pacientului”, a spus renumitul chirurg, invitat special al profesorului turc Yaman Tokat, chirurg cotat ca fiind numărul 1 în Europa în transplant hepatic. Dorry și-a susținut argumentele prezentând un program complex realizat împreună cu echipa lui de cercetători și a declarat că speră ca programul Big Data, care va fi preluat de toți cei prezenți la congres, implicați în transplant, va fi adoptat și în alte specialități științifico-medicale.