Toti romanii asigurati in sistemul public vor fi urmariti de anul viitor cu ajutorul computerelor.
Romanii care au asigurari de sanatate vor avea de la inceputul anului viitor tot istoricul medical in format electronic. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) renunta oficial de la 1 ianuarie 2008 la inregistrarile traditionale, pe hartie, si pune la dispozitia medicilor, a farmaciilor si a spitalelor un sistem informatic unic integral, asemanator internetului.
Astfel, medicii de familie vor inregistra in acest sistem retetele, pe masura ce le elibereaza, iar famacistii vor da explicatii in timp real cu privire la fiecare medicament compensat eliberat din farmacie. Desi conducerea CNAS apreciaza ca toti furnizorii de servicii vor face raportari in timp real, probleme exista. In zona rurala in special, dar si in orase, multi medici nu au calculatoare de pe care sa poata face raportari in timp util.
Acces numai pe baza de cod
In sistemul informatic lansat de CNAS se vor regasi datele personale si informatiile medicale a aproximativ 19 milioane de romani asigurati. „Pentru a-si inregistra activitatea (eliberari de retete, consultatii medicale etc.), fiecare dintre cei peste 17.000 de furnizori de servicii medicale (farmacii, medici de familie, spitale etc.) se va putea conecta la aceasta retea pe baza unui cod unic”, a explicat ieri presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
„Un furnizor, insa, va putea vedea doar datele care il privesc pe el. In cazul unui doctor de familie - informatiile referitoare la pacientii lui”, a adaugat Constantin Baciu, implicat in implementarea sistemului.
Economii de pana la 30% Noul sistem informatic va permite CNAS-ului sa controleze mai usor eventualele fraude. „Acum aflam cam dupa o luna jumatate daca o persoana este asigurata la doua case sau daca un angajat nu da banii mai departe, catre bugetul asigurarilor de stat, desi ia bani de la angajat.
Cu acest sistem, vom afla in timp real”, a mai explicat Vasile Ciurchea. Astfel, conducerea CNAS apreciaza ca, anual, se vor putea economisi intre 20% si 30% din buget. In plus, odata cu informatizarea sistemului, conducerea CNAS va incepe sa deconteze serviciile medicale dupa ce primeste tot raportul de activitate de la medici sau farmacisti si nu inainte, cum se facea pana acum.
Drept urmare, va fi mult mai usor de verificat, de exemplu, daca medicii de familie elibereaza retete pentru asigurati decedati sau daca exista romani asigurati la mai multe case.
Desi anuntata pentru 1 ianuarie 2008, informatizarea sistemului asigurarilor de sanatate se va face in etape. Chiar daca reteaua este pusa in functiune din prima zi a anului, nu toti furnizorii vor avea acces la ea. „Medicilor li se va da contul de acces doar dupa ce vor semna contractul pe anul viitor cu CNAS, ceea ce inseamna catre sfarsitul lui ianuarie”, a mai spus Ciuchea.