Oamenii de știință au descoperit că prima moleculă formată după Big Bang a fost HeH+, ionul de hidrură de heliu. Studiul a fost realizat de o echipă de cerectători de la Institutul Max Planck pentru Radioastronomie.
Când universul s-a format în urma Big Bang-ului, cu 13,8 miliarde de ani în urmă, reacțiile chimice care au urmat au contribuit la formarea primelor molecule. Aceste prime molecule au fost esențiale pentru a ajuta la formarea a tot ceea ce știm.
Cu toate că HeH +, ionul de hidrură de heliu, a fost considerat ani de zile ca fiind prima moleculă apărută, oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă a existenței sale în spațiu, cel puțin nu până acum. Rezultatele au fost publicate, miercuri, în revista Nature, conform CNN.
După Big Bang, HeH + s-a format într-o legătură moleculară atunci când atomii de heliu și protonii s-au combinat. Mai târziu, acesta s-ar fi descompus în molecule de hidrogen și atomi de heliu. Ambele elemente sunt două dintre cele mai abundente din univers.
Oamenii de știință au reușit să studieze ionul molecular într-un laborator în 1925, fapt care a condus la o căutare lungă de zeci de ani a HeH + în spațiu.
„Chimia Universului a început cu HeH + . Lipsa dovezilor definitive ale existenței sale în spațiul interstelar a fost o dilemă pentru astronomie.", a declarat Rolf Güsten, autor și astronom al Institutului Max Planck pentru Radioastronomie.
Modelele astrochimice de la sfârșitul anilor 1970 au indicat o posibilitate de detectare a HeH+. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că HeH + ar putea exista în spațiu datorită emisiei realuzată de stele.
Ionul molecular se formează atunci când radiația unei stele atinge temperaturi mai mari de 100.000 de grade. Detectarea acestui tip de molecule s-a realizat cu mare greutate. Opacitatea atmosferei Pământului exclude utilizarea oricăror telescoape la sol pentru acest scop.
Astfel, cercetătorii au folosit SOFIA, Observatorul Stratosferic pentru Astronomia Infraroșie, un dispozitiv Boeing modificat, care transporta un telescop și care putea zbura deasupra atmosferei inferioare.
Un spectrometru de înaltă rezoluție, GREAT, aflat la bordul SOFIA, a detectat molecula.
„Descoperirea HeH + este o demonstrație dramatică și frumoasă a tendinței naturii de a forma molecule.”, a declarat David Neufeld, co-autor al studiului și profesor la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea Johns Hopkins.
„În ciuda ingredientelor nepromișe care sunt disponibile, un amestec de hidrogen cu heliul de gaz nobil nereactiv și un mediu dur la mii de grade Celsius se formează o moleculă fragilă.".