Biden nu ar trebui să participe la o dezbatere cu Trump, decât dacă...
- Vasile Dan
- 9 iulie 2020, 02:30
,,Mi-e teamă de felul în care Joe Biden va discuta cu Donald Trump în dezbaterile finale. El ar trebui să facă asta cu două condiții. Altfel, i-ar oferi lui Trump niște avantaje nejustificate'', scrie jurnalistul Thomas L. Friedman de la THE NEW YORK TIMES.
În primul rând, Biden ar trebui să declare că va participa la dezbateri numai dacă Trump dă publicității situația sa fiscală începând din anul 2016 și până în anul 2018. Biden a făcut deja asta, iar informațiile apar pe pagina sa de web. Trump trebuie să facă și el asta. Nu mai este cazul ca lui Trump să i se ofere ceva ce poate ataca atâta vreme cât el își ascunde controversatele sale finanțe.
Și, în al doilea rând, Biden trebuie să insiste să se instituie o reală echipă de revizori, care să fie acceptată de ambii candidați și care să fie numită de Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale, un for nepartizan, iar, cu 10 minute înaintea ultimei dezbateri, această echipă să raporteze orice nereguli, cifre false sau, pur și simplu, minciuni, de care s-ar fi făcut vinovat oricare dintre candidați. În acest fel, nicio persoană, din masa de telespectatori care urmărește asemenea dezbateri, nu va mai putea fi indusă în eroare.
Dezbaterile au întotdeauna niște reguli de bază. De ce nu ar fi adevărul și transparența pe tema taxelor condițiile apropiatelor dezbateri finale?
Da, faptul că trebuie să facem din mărturisirea adevărului o condiție explicită e un lucru incredibil de trist pentru vremurile noastre; în mod normal, asemenea lucruri nu ar trebui cerute, ci s-ar înțelege de la sine. Dar dacă am înțeles ceva din experiența trecutului, s-ar putea prea bine ca Trump să mintă și să păcălească pe parcursul întregii dezbateri, silindu-l astfel pe Biden ca, înainte de a-și putea prezenta propriile opinii, să își piardă cea mai mare din timp corectându-l pe Trump.
Pentru Biden, asta nu este cea mai bună cale de a se putea prezenta din nou în fața publicului. Și, s-o spunem drept, pentru majoritatea americanilor, care nu l-au văzut sau nu au mai auzit de el de luni de zile, dacă nu chiar de ani, dezbaterile vor prilejui o nouă prezentare.
Din cauza maladiei Covid-19, Biden a stat pe lângă casă, a purtat mască și a respectat distanțarea socială. Iar cum coronavirusul se răspândește din nou, iar Biden este un model, s-ar putea ca el să nu se întâlnească cu grupuri mari de alegători înaintea Zilei Alegerilor. În consecință, cele trei dezbateri televizate programate, care vor aduna un public extrem de numeros, vor conta pentru el mai mult ca oricând.
Într-un asemenea moment crucial, el nu trebuie să îl pună nicicum în avantaj pe Trump. Trump evoluează slab în sondaje și are nevoie mai mult decât Biden de asemenea dezbateri pentru a-i convinge pe alegătorii nehotărâți. Astfel încât Biden trebuie să le ofere acestora transparență și o verificare a evenimentelor – niște principii universale care îi vor mări marja de susținere și va îmbogăți dezbaterile în rândul tuturor cetățenilor.
În decursul carierei sale, Biden a fost acuzat de plagiat, dar asta nu înseamnă nimic în comparație cu acuzațiile zilnice potrivit cărora Trump ar fi necinstit, acuzații care îl fac să nu aibă rival în istoria președinției SUA. De aceea, este important de susținut ca gestionarii din cadrul Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale, un for independent, să angajeze niște oameni care să cerceteze lucrurile după ce ambii candidați își vor fi susținut ultimele lor argumente, și să prezinte toate declarațiile care s-au dovedit false sau doar parțial corecte.
Numai dacă se vor afla la controlul dezbaterilor, alegătorii americani vor avea o imagine clară a plății taxelor de către Trump prin comparație cu cele ale lui Biden, și numai dacă, în urma dezbaterilor, vor avea o imagine clară și vor ști cine a spus adevărul și cine nu, ei vor putea să facă alegerea corectă între cei doi candidați.
Articol de Thomas L. Friedman/THE NEW YORK TIMES/ Traducere: Rador