Florian Bichir crede ca Romania nu mai functioneaza, iar intre PD si PNL are loc un adevarat razboi civil.
"Putem dezlega jocuri de cuvinte incrucisate, putem demonstra ca albul e negru si invers, putem dovedi ca adversarul e un prost, dar nu putem arata cata ticalosie e in faptele si actiunea noastra, cat de nemernica e isprava politicienilor si cat de primejduite sunt interesele poporului", nota revista "Vremea" din 5 decembrie 1937.
Diferente prea mari intre ceea ce se intampla atunci si acum eu unul nu prea vad. Romania nu mai functioneaza, intre PD si PNL asistam la un adevarat razboi civil extins la nivel national, iar politica romaneasca s-a radicalizat profund. Tot mai multa lume considera ca unica solutie pentru iesirea din actuala criza o reprezinta alegerile anticipate. Ca si in perioada interbelica, alegerile care vor veni - si vor veni cu siguranta pentru ca altfel nu se mai poate - vor declansa un adevarat razboi.
E cert ca nu toata lumea vrea alegeri anticipate, iar exemplul alegerilor din municipiul Petrosani ar trebui sa dea de gandit mai-marilor liberali. Democratul Tiberiu Iacob Ridzi a castigat alegerile din primul tur cu 50,5%, spulberandu-si contracandidatii. PSD a avut 31,57%, iar PNL s-a ales cu doar 10,63%!
PD-ul isi cauta o identitate pe partea dreapta a esichierului politic, dar este perceput in tara drept un partid de stanga, prezidential. Nu acelasi lucru se poate spune despre PNL, care nu mai este de mult partidul Bratienilor. Tariceanu este mai curand neoliberal, din moment ce pentru el sloganul lui Bratianu „Prin noi insine” suna mai curand „Pentru noi insine”.
Eu cred ca in prezent exista un PNL asezat pe doua straturi: unul al celor cativa adunati la Bucuresti in jurul lui Tariceanu, care stramba din nas cand aud de necazurile din tara, si baza partidului. Adica acei membri inscrisi din 1990 in PNL care dorm cu tabloul lui Bratianu sub perna si nu mai inteleg nimic.
O initiativa intr-adevar liberala a avut recent deputatul liberal de Arges Adrian Miutescu, care a propus infiintarea unui Birou Unic, iar contribuabilul ar putea astfel prezenta in acelasi loc toate actele de impunere pe care legea il obliga sa le depuna, in conditii civilizate si fara pierdere de timp, bani si nervi. Asta mai suna a liberalism autentic si este semn ca nu tot PNL-ul e un partid de pungasi.
Partidele trebuie sa se intoarca cu fata la popor, la nevoile sale - pentru a vorbi in lozinci - pentru ca altfel vor fi aruncate la gropa de gunoi a istoriei. „La Bucuresti, partidele politice s-au constituit in haite. E un semn ca se apropie catastrofa. Fiindca partidele politice sunt mai rele decat lupii. Ele se sfasie si se devoreaza intre ele... E o calamitate publica”, scria celebrul autor al „Orei 25”, Virgil Gheorghiu, in memoriile sale despre ultimele alegeri libere din 1937. Nu suna actual?