Florian Bichir: "Nici nu a fost bine ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane ca ziarul "Adevarul" a gasit de cuviinta sa lanseze o bomba jurnalistica: "Biserica Ortodoxa Rusa il ispiteste pe Patriarhul Daniel"".
Mai exact, colegii nostri scriu ca „doi inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse - Mitropolitul Iuvenal si Mitropolitul Kirill - au vizitat Bucurestiul, pentru a se lamuri la fata locului ce fel de politica in plan canonic va adopta noul Patriarh al Romaniei”. Concluzia trasa - „ca urmare a intalnirii de taina” e simpla: rusii ii fac curtea noului Patriarh.
Ce uita insa cei de la „Adevarul” este ca Mitropolitul Kiril nu este oricine. Pe numele sau de mirean Vladimir Mikhailovich Gundyaev, Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad este presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei.
Adica un fel de ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care face si desface totul in materie de diplomatie al bisericii pravoslavnice, Patriarhul Alexei al II-lea fiind doar un simbol. De altfel, cei initiati in problemele religioase stiu ca Mitropolitul Kiril conduce Patriarhia Rusa.
Vladica Kiril nu este insa pentru prima oara in Romania. Dimpotriva, a vizitat-o de nenumarate ori si chiar a fost prezent la Sibiu, ca invitat la Adunarea Ecumenica, unde a avut discutii fructuoase cu ierarhii romani. Deci asa-zisa intalnire de taina e una banala si fireasca.
Nu era normal ca si Biserica Rusa, cea mai mare Biserica ortodoxa din lume, care recent a reusit sa faca o pace istorica cu cei din exil, ajungand la unificare, sa-l felicite pe Patriarhul Romaniei? Iar Patriarhia Romana este, ca marime, cea de-a treia Biserica dupa cea rusa si cea ucraineana. Iar, in plus, alaturi de bulgari si greci avem avantajul ca suntem deja in Uniunea Europeana.
Cu cateva zile in urma, Mitropolitul Kiril se intalnise cu Papa Benedict al XVI-lea la Vatican. Deci ar fi normal ca „L’ Obsservatore Romano” sau „La Stampa” sa titreze: „Biserica Ortodoxa Rusa il ispiteste pe Papa”, nu?
Vizita Mitropolitului Kiril tine de protocol, dar si de dorinta Bisericii Ortodoxe Ruse sa amelioreze relatiile dintre cele doua Biserici. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei in 1992 nu a produs o mare bucurie la Moscova, dar rusii sunt foarte pragmatici si stiu ca, fara un dialog real cu Patriarhia Romana, sansele ortodoxiei - deci inclusiv ale lor - in Europa sunt nule.
Ortodoxia poate fi o mare carte de vizita si numai unitatea spirituala a ortodoxiei va duce la recunoasterea ei drept cel de-al doilea plaman al Europei, dupa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea. Cu toata maretia si vigoarea pe care le are Biserica rusa - numarul Bisericilor a crescut de patru ori in ultimii 20 de ani -, la nivel diplomatic nu o duce stralucit.
Cu Patriarhia Ecumenica are relatii reci, cu Ierusalimul este intr-un mic scandal, Patriarhia Bulgariei sufera si acum dupa schisma, iar sarbii nu-i mai vad asa de binevoitori. Doar Patriarhia Romana, alaturi de Biserica Greaca, reprezinta ceva din punct de vedere spiritual, un pasaport valabil in Europa Unita. Asa ca va trebui sa ne obisnuim cu rusii veniti in audienta pe Dealul Patriarhiei.