BICHIR: Cum ne indobitocim

Florian Bichir: "Parafrazand-o pe doamna Georgeta Filitti, care a tinut un admirabil serial in "Magazin istoric" - "Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori”, pot spune ca odinioara oamenii citeau."

Cititul era preocuparea de baza a clasei mijlocii in Romania comunista. Era o fervoare culturala nemaiintalnita: se imprumutau carti, se purtau discutii interminabile asupra unei opere, oamenii faceau coada efectiv la librarii. Se dadea spaga vanzatoarei ca sa-ti pastreze o carte buna, se pusesera in miscare pilele la anticariate, dar si la depozite. Pe vremuri erai efectiv un paria daca nu „devorai” ultimele noutati.

Trec peste faptul ca macelarii sau aprozargiii si-i procurau primii pe Cioran si Eliade, dar o faceau numai pentru a fi in rand cu intelectualii. Bibliotecile lor ramaneau virgine, iar cartile, cu filele netaiate. Astazi, cititul a ramas apanajul unor ciudati, unor neadaptati. Al unor „fraieri” care nu stiu sa faca bani. Nu degeaba a ramas de pomina remarca lui Cornel Dinu dupa ce a vizitat vila lui Cristi Borcea - vizibil satisfacut ca-si poate impresiona seful prin opulenta sa: „Bine mai, Borcea, dar n-ai nicio carte?”. Omul de succes de astazi nu are nicio carte in casa.

Nici macar cea de bucate - pentru ca mananca in oras - sau mersul trenurilor, fiindca are net. Drama culturala pe care o traverseaza Romania mi-a fost confirmata de studiul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) de saptamana trecuta. Studiul arata ca 52% dintre respondenti au declarat ca nu citesc niciodata carti si ca 87% dintre cei intervievati nu merg deloc la cinematograf, in timp ce 8%-9% merg o data-de doua ori pe an. 89% din populatie nu merge deloc la opera, opereta sau concerte, 86% nu merge la teatru, iar 74% nu viziteaza muzee sau expozitii.

Romanii nu merg nici la discoteca, in schimb, o parte din populatie (12%-14%) asculta muzica acasa. Cifre inspaimantatoare, care ne arata cat de jos am ajuns. Ca, dincolo de bruma noastra de chiverniseala, de serviciul stabil pe care-l avem, ne transformam pe zi ce trece in niste roboti. In niste maimute a-culturale care stiu in schimb sa plimbe niste carduri de la un bancomat la altul. Evident, nu suntem pe vremea lui Spiru Haret sau a samanatorismului, cand intreaga populatie trebuie culturalizata. Dar abrutizarea culturala la care s-a ajuns este de-a dreptul injositoare. Daca Caesar a dat foc Bibliotecii din Alexandria,  noi, in schimb, ne-am incendiat spiritul si mintea.